Mistä keski-ikäiselle uusi ura? "Lääkärin ammatti ei poissuljettu"

Uravaihdoksesta haaveilevan kannattaa omien toiveiden ohella pohtia, mille aloille tarvitaan tulevaisuudessakin tekijöitä.

24.7.2016 6:10 | Päivitetty 22.7.2016 12:42

Ikää mittarissa 40–50 vuotta ja haaveissa uusi ammatti? Ammatinvaihtoa suunnittelevan kannattaa pitää mielessä, että keski-ikäisellä on edessään pitkä työura.

– Jos tuossa vaiheessa haluaa lähteä uudelle uralle, niin kannattaa ajatella, että se ei ole vuoden tai kahden investointi, Työterveyslaitoksen Työura-yksikön johtaja Päivi Husman sanoo Taloussanomille.

Jos uravaihdoksen tekee esimerkiksi 40-vuotiaana, työuraa voi olla edessä 25 vuotta, ja jopa sen yli.

Sosiaali- ja terveysala työllistää jatkossakin

Husmanin mukaan uravaihdoksesta haaveilevan ei kannata rajoittaa itseään vaikkapa sen takia, että uusi ammatti vaatisi pitkän opiskelun.

– Jos olet nelikymppinen ja lähdet opiskelemaan lääkäriksi, niin ei se ole poissuljettua eikä huono investointi. Lääkärin ammatti on varmasti jatkossakin sellainen, jossa työtä tulee riittämään, hän sanoo.

Omien toiveiden ja halujen ohella ammatinvaihtoa miettivän kannattaa pohtia, millaista työ tulevaisuudessa on ja mille aloille tarvitaan tekijöitä.

Esimerkiksi digitalisaatio muuttaa työtä seuraavan 10–20 vuoden aikana merkittävästi ja osa työpaikoista katoaa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi viime vuonna julkaistussa katsauksessaan.

– Jos miettii omaa työllistymistään, esimerkiksi sosiaali- ja terveysala sekä opetusala ovat sellaisia, joilla töitä tulee jatkossakin löytymään, Husman sanoo.

Työttömyystuella ei pitkää tutkintoa opiskella

Hieman erilaisen vastauksen saa TE-toimistosta, jossa työttömät halutaan saada nopeasti kiinni työhön.

– TE-toimiston näkökulmasta suositellaan ja suositaan nopeasti työmarkkinoille suuntautuvaa koulutusta, asiantuntija Jyrki Heiskari Uudenmaan TE-toimistosta kertoo.

Nopeus on kuitenkin vaikeasti määriteltävissä. Osviittaa saa TE-toimiston tarjoamista ammattikursseista sekä työttömyysetuudella tapahtuvan omaehtoisen opiskelun tukiajasta.

– Meillä on vuodesta kahteen ja puoleen vuoteen olevia ammatillisia työvoimakoulutuksia. Omaehtoisen opiskelun aikana työttömyysetuutta voi saada maksimissaan 24 kuukautta. Opiskeluaikaa ei ole rajoitettu, Heiskari kertoo.

Hän lisää, että jokainen saa tietenkin opiskella mitä haluaa ja rahoittaa opintonsa haluamallaan tavalla, jos esimerkiksi sopivaa työvoimakoulutusta ei löydy.

"Keski-ikäisellä käsitys, minkälainen työ motivoi"

Keski-iän uravaihdoksessa, kuten ylipäänsä omaa tulevaisuutta suunnitellessa, muun elämän asettamilla realiteeteilla on merkitystä. Monella keski-ikäisellä pohdinnoissa painavat perhe, lapset ja asuntolaina.

Syitä keski-iän ammatinvaihdokseen on yhtä monta kuin on vaihtajiakin.

Kaksi trendiä on ylitse muiden: yhdelle urakäännös on edessä yt-neuvotteluiden ja töiden loppumisen takia. Toiselle kyse on pitkäaikaisten haaveiden toteuttamisesta.

Urasuunnitelmia tehdessä ja niitä toteuttaessa nuoret saattavat olla keski-ikäisiä rohkeampia ja joustavampia. Vanhemmilla on toki omat valttikorttinsa.

– Keski-ikäisellä voi olla käsitys siitä, minkälainen työ itseä motivoi ja kiinnostaa. Jos on nuori, eikä ole vielä kokemusta työstä ja työelämästä, voi olla vähemmän käsitystä siitä, mikä on se työ, joka itselle sopii, Husman arvioi.

Oppiminen ei lopu valmistumiseen

Ylipäänsä Husman toivoo suomalaiseen työelämään lisää joustavuutta – erityisesti asenteisiin.

Valmistuminen ei tarkoita, etteikö enää ikinä tarvitsisi kouluttautua. Toisaalta aina ei tarvita uutta tutkintoa.

Työnhakijalle tai uutta työtä kaihoavalle Husman antaa vinkin: cv:hen kannattaa sanallistaa sellainen osaaminen, jota on kertynyt työelämässä mutta jolle ei ole tutkintoa tai nimikettä.

Esimerkiksi digitalisaatio voi luoda sellaista työtä, johon tällä hetkellä ei edes ole olemassa erillistä koulutusta.

– Sellainen on/off-ajattelu, joka on tyypillistä suomalaisessa työelämässä, näkyy myös siinä, miten omaa osaamista ymmärretään ja miten työurat nähdään, Husman sanoo.

Hän uskoo, että tulevaisuudessa työssä oppiminen on jatkossa nykyistäkin tärkeämpää. Työ ja opinto- tai kouluttautumisvaiheet limittyvät, ja työssä opittu antaa ihmisille valmiuksia myös uusille urille siirtymisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?