Näissä palveluissa lasku voi tuottaa ikävän yllätyksen - Oma raha - Ilta-Sanomat

350 euroa tunnissa – vain harva laskuttaa näin paljon

Maksoitko puolen tunnin pikkutyöstä satasen, tai puheesta tonneja? Keräsimme esimerkkejä eri ammattilaisten tuntihinnoista.

2.7.2016 6:01 | Päivitetty 1.7.2016 14:49

Varatuomari kyseli taannoin HS Mielipiteessä, mihin perustuu asianajajien yleisesti laskuttama noin 200–350 euron tuntiveloitus.

– Mikä tekee asianajajan työn niin arvokkaaksi? Vertailun vuoksi esimerkiksi arkkitehti tai diplomi-insinööri laskuttaa yrityksessään tunnilta noin 80 euroa ja arvonlisäveron. Toimistojen vuokrat ovat samat, ja sihteerien palkoissakaan ei voine olla eroja, hän kirjoittaa.

Mikä tosiaan? Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario sanoo, että kovat taksat liittyvät usein hätään: yöllinen hammassärky, rakkaan lemmikin hoito. Juristin apua vaativa ongelma, tai paniikissa tilattu pesukoneen korjaaja.

– Meillä ei ole mitään absoluuttia hintakattoja. Yksityinen elinkeinoharjoittaja saa hinnoitella työnsä kuten haluaa. Jos hinta tuntuu itsestä kohtuuttomalta, on sitten vain lähdettävä kuluttajariitalautakuntaan riitelemään siitä.

Hinnoitteluun vaikuttavat yritystoiminnan kulut, mutta paljon pelataan myös kysyntää ohjaavilla mielikuvilla, maineella ja tunteilla, Sario selvittää. Jos haluaa käyttää nimekästä arkkitehtia tai hiusstylistia, se maksaa. Leveä hintahaitari on myös ajan ilmiö.

– Kuluttaja ei vain ole pysynyt vauhdissa mukana. Jos joku pyytää kovaa hintaa, ei se tarkoita, etteikö voi neuvotella jotain toista hintaa. Miksi vain maksaa, mitä pyydetään?

Lääkärit tienaavat – myös eläinten

Asianajajien palkkiot puhuttavat usein, viimeksi kesäkuussa Kuluttajaliiton hintavertailun yhteydessä. Isoihin tuntiveloituksiin törmää monilla muillakin aloilla, kuten lääkäripalveluissa.

Kuluttajaliiton mukaan eläinlääkäreiden laskutuksessa on hajontaa ja hinnoittelua on hankala vertailla. Hinnastojen perusteella eläinklinikka voi veloittaa jo 15 minuutin käynnistä 60 euroa, tunnin tutkimus maksaa satasen, ja päälle tulevat toimenpiteet ja lääkkeet.

– Kun oma lemmikki sairastuu, käydään herkästi läpi koko kennelkerhon kokemukset, eikä hinnoista säästellä, Sario sanoo.

Kovia taksoja on myös yksityisillä lääkäriasemilla. Jos haluaa huippuortopedin tai nimekkään plastiikkakirurgin käsiin, se maksaa. Hinta voi olla esimerkiksi 70–110 euroa 20 minuutilta tai 150 euroa puolesta tunnista. Terveystalossakin erikoislääkärin taksa lähenee asianajajia: tunnin käynnistä erikoislääkärillä saa pulittaa 172 euroa.

– Räikeimmät ylilyönnit näkyvät meillä [Kuluttajaliitossa] yksityisten hammaslääkärin yöpäivystyksistä. 'Oho, 750 euroa käynti'. Niissä on ollut ongelmia.

Professori päihittää asianajat

Insinöörien taksoista saa käsitystä suunnittelu- ja konsultointialan työnantajajärjestö SKOL:n tuntihintataulukosta. Vaativimman tason johtavista konsultointitehtävistä tuntihinta on noin 210 euroa tunnilta, perustason asiantuntijatyöstä 80 kiepeillä.

Mainostoimiston keskimääräinen tuntihinta on 116 euroa. Graafisen alan tilaustöissä laskutus on herkästi 100–120 euroa. Monien it-palveluiden laskutushinta pyörii 50–90 eurossa. Hintaerot ovat suuria riippuen liikkeenjohdon ja it-alan konsultointitöistä, kokemuksesta ja projektista.

Professoriliitto ohjeistaa jäseniään, että sopiva taksa vaativista suunnittelu- ja tutkimustehtävistä on 400 euroa tunnilta. Jos professori osallistuu asiantuntijana kokouksiin ja seminaareihin, liksa on 250 euroa tunti. Esitelmäpalkkiota liitto ohjeistaa perimään 1 200 euroa.

– Jos olet oman alasi ainoita taitajia, voit tietysti pyytää mitä vaan, Sario sanoo.

Tunnetut luennoitsijat, alfrehnit ja henkkahyppöset, esiintyvät ja puhuvat ammatikseen muun työnsä ohella. Mitä nimekkäämpi ja kysytympi, sitä kalliimpi. Speakersforumista kerrotaan, että kotimaiset puhujat maksavat 1500–6000 euroa. Kansainvälinen niin kutsuttu keynote-puhuja voi maksaa satoja tuhansia euroja.

Käsityökin maksaa

Kampaajan työ on käsityötä, josta ollaan valmiita maksamaan, Sario kuvaa. Hintahaitari on myös iso.

Suositulla kampaajalla hinnat voivat Sarion mukaan "nousta pilviin". Taitojen lisäksi kyse on mielikuvasta ja siitä, että itseen kohdistuvasta palvelusta ollaan valmiita maksamaan.

Lähiön tai pikkukaupungin parturi-kampaajalla perusleikkaus maksaa esimerkiksi 15–25 euroa, mutta Helsingin kantakaupungissa 40–60 euroa. Liikehuoneiston hinta vaikuttaa eroihin paljon. Tuntiveloituksissa haitari voi olla jopa 20–90 euroa.

Sama pätee rakennusalalla. Puskaradion kautta hyväksi tiedetty muurari, kirvesmies tai timpuri laskuttaa 40–60 euroa tunti. Kodinkoneen huoltaja veloittaa pääkaupunkiseudulla tyypillisesti vähintään 80 euroa puolen tunnin käynnistä.

Autohuolloissa, erityisesti merkkihuolloissa, työn määrä suhteessa laskun loppusummaan herättää raivoa monessa autoilijassa. Tuntitaksa voi liikkua 60–70 eurossa pienemmissä korjaamoissa, merkkihuolloissa sadassa eurossa. Merkkihuollossa öljynvaihdosta ja perustarkastuksesta voi lävähtää 300–500 euron lasku.

Jutun hintatiedot ovat viitteellisiä. Ne on kerätty soittokierroksella, yritysten verkkosivujen hinnastoista, ammatillisten järjestöjen ohjehinnoista ja Kuluttajaliitosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?