Pihistätkö vai panostatko? Kesälomavinkit lapsiperheille - Oma raha - Ilta-Sanomat

Pihistätkö vai panostatko? Kesälomavinkit lapsiperheille

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.6.2016 6:01, Päivitetty 10.6.2016 14:13

Aurinkoa ulkomailla, huvipuistokierros Suomessa vai eväitä ja pyöräilyä kotikonnuilla? Taloussanomat koosti vinkkejä kesälomailuun lasten kanssa.

Lasten kanssa lomailusta ei kannata ottaa stressiä. Lomalla tärkeintä ei ole huvipuistojen kiertäminen, ulkomaille matkustaminen eikä jatkuva tekeminen ylipäätään.

– Kesään on hyvä jättää tilaa spontaanille toiminnalle. Aikuisten olisi hyvä myös ymmärtää, että lasten ja vanhempien yhteinen aika ja yhdessä tekeminen, joutenolokin, on todella merkityksellistä niin lapsille kuin aikuisille, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen Taloussanomille.

Taloussanomat koosti vinkkejä kesäpuuhiin niille, jotka eivät halua viettää koko lomaa riippumatossa.

Ulkomaanmatkallakin voi pihistää

Moni metsästää varmaa aurinkoa ulkomailta. Ulkomaan lomalle pääsee pienellä tai suurella budjetilla, myös lasten kanssa. Esimerkiksi Aurinkomatkoilta löytyy lapsiperheille sopivia hotelleja, joissa skaala yltää ylellisestä edulliseen.

Panosta: Viiden tähden hotelli, jonka yhteydessä on vesipuisto.

Pihistä: Ensimmäinen vinkki on, että tämän kesän matka kannattaa varata viimeistään nyt.

– Hinnat nousevat koko ajan, mitä pidemmälle mennään, matkailusivusto Rantapallon liiketoimintajohtaja Riikka Krenn sanoo. Juhannuksen jälkeen hinnat ovat jo erilaiset kuin nyt.

Suurella porukalla, esimerkiksi kahden perheen matkalla, säästöä voi syntyä, jos vuokraa kokonaisen talon tai huvilan.

Tehokkain keino pienen budjetin matkailuun on säästää kuluissa paikan päällä: ruoat voi valmistaa itse loma-asunnon tai -huoneiston keittiössä, eikä lomalla ole pakko ostaa uusia leluja, vaatteita tai laukkuja.

Säästöä ei kannata hakea väärästä paikasta. Krenn neuvoo miettimään, mitä lomalta haluaa. Hotelli rannan lähellä voi maksaa enemmän kuin majapaikka vähän kauempana, mutta taksit tai muut kyydit rannalle eivät nekään ole ilmaisia.

Valmismatka ei välttämättä tule sen kalliimmaksi kuin omatoimilomailukaan. Lapsiperheille sopivissa hotelleissa voi myös olla matkatoimistojen järjestämää maksutonta lomaohjelmaa lapsille ja nuorille.

Muista kotieläintarhat ja luonnonpuistot Suomessa

Suomi on täynnä kesätapahtumia ja kesäkaupunkeja, ja valinnanvaraa riittää jokaiseen makuun.

– Tarjonta on valtavan laajaa. Suomalaiset eivät tunne ollenkaan kaikkia hienoja matkailumahdollisuuksia, matkailu- ja ravintola-alaa edustavan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Panosta: Vesipedot viihtyvät kylpylässä, ja lasten seikkailupuistoissa saa väsytettyä vilkkaimmankin menijän. Jokaiselle on jotakin, esimerkiksi Pyhtäällä yli viisivuotiaat lapsetkin pääsevät testaamaan tuulitunnelissa lentämistä.

Pihistä: Kotieläintarhat, luonnonpuistot ja järvien rannat ovat ilmaisia tai edullisia retkikohteita. Helsingissä perheen pienempiä ajatellen on tehty lasten kartta, josta löytää vinkkejä uimapaikoista, skeittipuistoista ja kesätapahtumista.

Myös ammattiliittojen ammattiosastoilla voi olla omia lomatapahtumia. Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitto PAMiin kuuluva Helsingin Kauppatyöntekijät järjestää jäsenilleen perinteisen kesäretken. Tänä vuonna retki vie viikonlopuksi Vierumäelle.

– Jäsen ei maksa viikonlopusta kuin vähän yli 20 euroa, ja se pitää kaiken sisällään. Tietynikäiset lapset pääsevät puolella jäsenhinnasta, yhdistyksen työntekijä Margit Kangasniemi kertoo.

Huvipuistoon voi ottaa eväät mukaan

Huvipuistot ja muut huvittelupaikat voivat haukata ison loven lomabudjettiin. Ranneke Linnanmäelle maksaa 39 euroa ja Muumimaailman päivän peruslippu 27 euroa. Hintoja vertaillessa kannattaa tarkistaa, onko tarjolla vaikkapa perhelippuja.

Panosta: Rannekkeet koko perheelle, jäätelöt, matkamuistot ja ruokailu alueen omissa ravintoloissa.

Pihistä: Omat eväät pienentävät ruokakustannuksia. Rannekkeissa tai sisäänpääsymaksuissa syntyy säästöä , jos esimerkiksi kummi tai joku muu luotettava aikuinen vie lapset huvittelemaan. Päivä huvipuistossa voi myös olla mieluinen lahja esimerkiksi kummilapselle.

– Monta kertaa ihmiset auttavat ja lähtevät viemään, kun vain kysytään, MLL:n Satuli-Kukkonen vinkkaa.

Mökkeily

Mökkiloma voi järjestyä, vaikka omaa mökkiä ei olisikaan. Vuokramökkejä on tarjolla ympäri Suomea.

Panosta: Vuokraa oma kesähuvila omalla rannalla ja veneellä. Hinnat esimerkiksi Kolilla vaihtelevat vuokra-ajan ja kauden mukaan.

– Suuressa huvilassa viikkohinta saattaa mennä yli tuhannen euron, Veli Tolvanen Kolin matkailuneuvonnasta kertoo.

Pihistä: Kaikilla herkuilla varustettua suurta vuokrahuvilaa edullisemmin voi majoittua pienemmässä huvilassa tai vaikkapa aittahuoneistossa, Tolvanen vinkkaa.

Myös oman ammattiliiton mökkilomamahdollisuudet kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi PAMilla on tarjolla joitakin vuokramökkejä jäsenilleen.

Entä jos pysyisi kotona?

Lomalla ei välttämättä tarvitse lähteä kotikonnuilta mihinkään.

Panosta: Vie lapset aamiaisbrunssille kahvilaan tai syömään ravintolaan. Helsingistä löytyy esimerkiksi escape roomeja, kuumailmapallolentoja ja taidemuseoita. Sup-laudoilla pääsee melomaan Helsingin ohella ainakin Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä.

Pihistä: Eväsretki lähipuistossa ja lähiympäristöön tutustuminen pyörällä ovat edullisia tapoja lähteä kesäseikkailulle lasten kanssa. Erilaisia maksuttomia tapahtumia on kesällä paljon.

Kotona olostakin voi tehdä erilaista lomalla kuin arkena. MLL:n Satuli-Kukkonen vinkkaa, että lomapäivästä saa erityisen esimerkiksi tekemällä asiat nurinpäin: lapset päättävät, mitä puetaan päälle tai iltapalan voi syödä aamulla.

Olennaisinta on, että lapset saavat lomalla aikuisen jakamatonta aikaa.

– On tärkeää unohtaa työt ja tietokoneet ja olla aidosti läsnä. Yhdessä oleminen tuottaa usein iloa, ja se varastoituu ihmisille voimavaraksi, Satuli-Kukkonen sanoo.

Juttua varten on haastateltu myös Eija Välirantaa Visit Helsingistä ja Päivyt Tallqvistia Aurinkomatkojen ja Finnairin viestinnästä.

Tuoreimmat osastosta