Katso kevään lahjavinkit 7 eri ihmistyypille – kympeillä ja satasilla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Katso kevään lahjavinkit 7 eri ihmistyypille – kympeillä ja satasilla

Julkaistu: 29.5.2016 6:05, Päivitetty 27.5.2016 16:19

Mitä lahjaksi kevään ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle? Taloussanomat keräsi lahjavinkkejä seitsemälle ihmistyypille.

Omaan kotiin muuttavalle

Kympeillä

Selvitä, kerääkö tuore ylioppilas tai ammattiin valmistuva jotain tiettyä astiastoa tai lasistoa. Jos kerää, auta häntä täydentämään sitä. Toinen hyvä vaihtoehto on edullinen sporttiblenderi, joka tekee smoothien tai muun juoman suoraan mukaan otettavaan pulloon.

Satasilla

Moni törmää oman kotinsa tupareissa tilanteeseen, jossa lakanoita olisi neljä settiä, mutta leikkokukkia ei saa laitettua minnekään. Osta siis lahjaksi maljakko. Hintahaitaria ja valikoimaa löytyy runsaasti, modernista klassiseen. Jos lahjansaajan kiinnostus ei ole leikkokukissa, voi kotiin harkita esimerkiksi edullisempaa robotti-imuria.

Vimpaimista kiinnostuneelle

Kympeillä

Edullisempi ja käytännöllinen lahja valmistuvalle ovat sporttikuulokkeet, joiden hinnat lähtevät muutamista kympeistä. Pienellä lisäpanostuksella lahjansaajalle saa ostettua langattomat kuulokkeet.

Satasilla

Kauko-ohjattavien, kuvaavien nelikoptereiden hinnat ovat laskeneet viime aikoina paljon. Oiva lahja kuvausta harrastavalle. Hintahaitari on hyvin laaja. Ominaisuudet kuten laitteen kantama vaihtelevat, joten ostoksilla kannattaa olla tarkkana.

Matkaajalle

Kympeillä

Silmälaput, niskatyyny ja korvatulpat ovat reissumiehen ja -naisen perusvarusteet, matkusti sitten yöbussilla toiselle puolen Suomea tai kolmella koneenvaihdolla Australiaan. Huomaavainen lahjanantaja painottaa varustelun tärkeyttä, sillä matkaajalle se voi valjeta vasta aamuyöllä bussin kaartaessa savolaisen ABC:n pihaan tai lentokoneen keskipenkillä jossain Siperian yläpuolella.

Satasilla

Aktiivilomailijalle tai eränkävijälle sopiva lahja on rinkka, ellei sellaista ole vielä hankittu. Myös matkalaukku on monelle nuorelle tarpeen. Halvimmillaan laukkuja ja rinkkoja saa alle satasella, kun kalleimmat maksavat lähemmäs tuhat euroa.

Nautiskelijalle

Kympeillä

Moni nuori arvostaa hyvää ruokaa ja juomaa, vaikka rahat olisivatkin tiukalla. Yksi hyvä ostos nautiskelijalle on kahvimylly, jonka voi saada myös edullisesti. Jos valmistuva pitää juhlien järjestämisestä, kannattaa harkita isoa akryylista viinicooleria, johon saa useampia viinipulloja kylmään.

Satasilla

Ravintolalahjakortti hyvään ravintolaan on hieno lahja, jonka voi käyttää esimerkiksi parhaan ystävän tai tyttö- tai poikaystävän kanssa.

Liikunnalliselle

Kympeillä

Liikunnallista voi ilahduttaa edullisemmilla narurepulla, joka sopii hyvin esimerkiksi urheiluvarusteiden kuljetukseen. Muutaman kympin lisäpanostuksella juoksijaa voi ilahduttaa juoksurepulla. Liikkujaa ilahduttaa epäilemättä myös lahjakortti, jos suunnitelmissa on esimerkiksi arvokkaampi kenkähankinta.

Satasilla

Jos aktiiviliikkujaa haluaa ilahduttaa arvokkaammalla lahjalla, kannattaa lahjaksi harkita aktiivimittaria. Osa mittareista mittaa esimerkiksi sykkeen suoraan ranteesta, jolloin erillistä sykevyötä ei tarvita. Mittareilla voi seurata esimerkiksi päivän askelmääriä, unenlaatua ja muuta aktiivisuutta. Moni malli mahdollistaa aktiivisuuden ja unenlaadun seuraamisen pidemmältäkin aikaväliltä.

Kultturellille

Kympeillä

Vie valmistuva kulttuurinystävä kanssasi teatteriin tai konserttiin. Suomessa on laaja kaupunginteattereiden ja -orkestereiden verkosto, joiden lisäksi moni harrastajaporukka tekee kiinnostavia esityksiä. Myös museokortti, lahjakortti elokuviin, lehtitilaus tai ajatuksella valittu kirja ovat varmasti monen kulttuurinystävän mieleen.

Satasilla

Suomalaista nykytaidetta voi saada yllättävän edullisesti, jos helmien etsimiseen on aikaa. Jos taidemaku ei ole tiedossa, voit lupautua ostamaan esimerkiksi yhdessä valitun grafiikanlehden. Myös ooppera- tai balettiliput paalupaikoille ja valmiiksi maksetut väliaikatarjoilut voivat olla lahja, jota ei tulisi muuten hankittua.

Muodikkaalle

Kympeillä

Muodikas osaa arvostaa lahjakorttia vaate- tai koruliikkeeseen. Nuorena rahat ovat usein tiukalla, eikä lahjakortin arvon tarvitse olla suuri. Uusia vaatteita tai koruja tarvitsee aina, siirtyi sitten jatko-opintoihin tai työelämään.

Satasilla

Jos lahjan saajan maun tuntee, voi valmistunutta onnitella ostamalla vaikka uudet kengät tai uuden asun. Myös huolella valittu koru voi parhaassa tapauksessa osua nappiin ja tulla tärkeäksi esineeksi koko loppuelämäksi. Säilytä kuitti ja sano lahjansaajalle, että esineen voi myös käydä vaihtamassa jos valinta ei osunut nappiin.

Juttua varten on haastateltu muun muassa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtajaa Elli Luukkaista, Intersport Forumin kauppiasta Kristina Taukojärveä, Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalon johtajaa Kristiina Inkiläistä, Powerin myyntipäällikköä Ville Laaksoa ja Presentcard.fi:n business development manager Viivi Sydänmäkeä.