Ylioppilaat saavat nyt lahjaksi seteleitä – takavuosien suosikin menekki hiipuu - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ylioppilaat saavat nyt lahjaksi seteleitä – takavuosien suosikin menekki hiipuu

Moni ylioppilas ja ammattiin valmistuva toivoo tänäkin keväänä lahjaksi rahaa. Tyypillisesti valmistuvalle lahjoitetaan 50–100 euroa.

29.5.2016 6:06 | Päivitetty 27.5.2016 16:19

Moni onnittelee ylioppilaita ja ammattiin valmistuvia kirjekuoreen sujautetulla setelillä. Helppouden lisäksi rahalahja on usein myös toivottu, sillä näin lahjansaaja saa helpommin kerättyä varoja isompaan mieluiseen hankintaan.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen sanoo, että usein rahaa kerätään johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen. Haaveissa voi olla esimerkiksi matka tai pesämuna ensimmäisen oman kodin perustamiseen.

– Puhutaan yleensä kympeistä, tosin lähimmät sukulaiset antavat enemmän. Siinä on helppo perustaa ylioppilaalle pesämunaa, Luukkainen sanoo.

Rahan lisäksi valmistuvaa voi muistaa lahjakortilla esimerkiksi sisustusliikkeeseen tai kirjakauppaan, jonka lahjansaaja voi käyttää mielensä mukaan.

Shekkejä yhä harvemmin

Aiemmin suosittu shekki korvataan yhä useammin sileillä seteleillä.

– Lahjashekin antajat ja lunastajat ovat ymmärtäneet, että shekki on melko työläs tapa lahjoittaa rahaa. Siinä sekä lahjan antaja että lunastaja joutuvat käymään konttorissa. Ohjaamme ihmisiä antamaan lahjoitukset käteisenä tai tilisiirtona. Ehkä shekki on koettu aiemmin jotenkin juhlavampana tapana lahjoittaa rahaa, sanoo OP:n päivittäisten raha-asioiden asiantuntijapäällikkö Katariina Säntti.

Myös stipendit annetaan nykyään usein seteleinä tai tilisiirtona. Säntti kertookin, että shekkien antaminen lähes puolittuu joka vuosi.

Yksi tapa lahjoittaa rahaa on antaa arvopapereita. Se ei kuitenkaan ole erityisen yleistä. Nordean vuonna 2011 tekemän tutkimuksen mukaan viisi prosenttia ilmoitti antavansa lahjaksi osakkeita tai rahasto-osuuksia lapselleen tai lapsenlapselleen.

Osakkeita tai rahastoja?

Osakelahja voi olla myös hauska ja osuva, jos annettavan osakkeen toimiala liittyy esimerkiksi lahjan vastaanottajan tulevaisuuden tavoitteisiin.

Osakkeita lahjoittaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että se ei voi olla yllätyslahja. Osakelahjan saajalla tulee olla arvo-osuustili, jolla osakkeita säilytetään. Jos sellaista ei ole, se pitää luoda.

Jos osakkeita haluaa antaa yllätyslahjana, kannattaa osakelahjasta kirjoittaa esimerkiksi lupaus onnittelukorttiin. Itse lahjan voi ostaa yhdessä myöhemmin lahjansaajan kanssa.

Pankit tarjoavat muun muassa erilaisia rahastolahjakortteja. Ennen rahasto-osuus- tai osakeostoksille lähtöä kannattaa kuitenkin katsoa, kuinka suuren osan lahjan summasta on valmis laittaman merkintäkuluihin. Pienissä summissa palkkioiden osuus voi kasvaa suureksikin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?