Raju ehdotus Ruotsista: Valtio voisi jakaa kaikille rahaa

Ruotsin ja muiden keskuspankkien täytyy ehkä siirtyä helikopterirahan kaltaisiin radikaaleihin keinoihin, jos muu ei auta talouskasvun vauhdittamiseksi. Näin sanoo Ruotsin keskuspankin varajohtaja Cecilia Skingsley.

19.5.2016 15:18 | Päivitetty 19.5.2016 15:16

Helikopteriraha tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että keskuspankki jakaisi rahaa suoraan kansalaisten tileille kulutuksen elvyttämiseksi. Käytännössä sen voisi toteuttaa useilla eri tavoilla.

– Sitä ei todennäköisesti kannata kokeilla, ennen kuin muut keinot ovat ehtyneet. Kun ottaa huomioon vaikeudet, jotka painavat moni maailman talouksia, eri vaihtoehdoista on fiksua keskustella sulkematta mitään ovia, Skingsley sanoi torstaina pääomamarkkinapäivillä Tukholmassa.

Skingsleyn mukaan rahapolitiikan keinovalikoima alkaa monissa maissa kaventua. Negatiivisista koroista ja muista keskuspankkien elvytystoimista huolimatta inflaatiovauhti on monin paikoin selvästi jäljessä tavoitteista.

Skingsleyn mukaan olisi syytä harkita inflaatiotavoitteiden nostamista, jotta rahapolitiikalle tulisi lisää liikkumavaraa. On mahdollista, että keskuspankit joutuvat tulevaisuudessa tyytymään pitkiksi ajoiksi tavoitteitaan alempaan inflaatiovauhtiin, Skingsley sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?