Ehdotus: Korkeakoulujen pääsykokeet pois – "Yhteiskunta tuhlaa resursseja"

VATTin tutkijoiden mukaan korkeakoulujen pääsykokeet pakottavat taktikointiin, koska hakija ei tosiasiassa pysty hakemaan monelle alalle samana vuonna.

21.4.2016 16:39

Korkeakoulujen opiskelijavalintaa pitäisi uudistaa niin, ettei itselle mieluisimpaan paikkaan hakeminen vähennä hakijan mahdollisuuksia päästä muihin paikkoihin. Tätä mieltä ovat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin tutkijat.

Opintojen aloittamisen viivästymiseen liittyvät kustannukset tunnetaan, mutta myös valintakokeisiin valmistautumiseen käytetty aika on kustannus, huomauttavat VATTin tutkimusohjaaja Tuomas Pekkarisen ja erikoistutkija Matti Sarvimäen tänään julkaistussa kirjoituksessaan.

– Yhteiskunta tuhlaa resursseja pakottamalla nuoret lukemaan pääsykokeisiin. Niistä luopuminen olisi järkevää sekä tehokkuuden että oikeudenmukaisuuden kannalta, Sarvimäki sanoo tiedotteessa.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka kustannus ei näy yliopistojen tai valtion budjetissa, se on silti todellinen ja menee ensisijaisesti hakijan maksettavaksi.

VATT esittää ylioppilasarvosanoihin, keskitettyyn hakurekisteriin ja algoritmiin perustuvaa järjestelmää, joka poistaisi taktikoinnin, mutta jättäisi korkeakouluille itsenäistä oikeutta päättää valintakriteereistä.

Ehdotuksessa valinta perustuisi pääsääntöisesti ylioppilaskirjoitusten arvosanoihin. Järjestelmässä hakijat listaisivat opintolinjat henkilökohtaiseen toivejärjestykseensä. Korkeakoulut puolestaan määrittelisivät linjakohtaisesti, miten hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen.

Arvostukset syötettäisiin keskitettyyn rekisteriin, ja opiskelupaikat jaettaisiin niin, että kukin hakija saisi mahdollisimman mieluisan paikan niiden vaihtoehtojen joukosta, joihin hänen on mahdollista päästä, kun muiden hakijoiden toiveet ja korkeakoulujen kriteerit on otettu huomioon.

Malli pohjautuu niin sanottuun kaksisuuntaisten markkinoiden teoriaan, josta Alvin E. Roth ja Lloyd S. Shapley palkittiin taloustieteen Nobelilla vuonna 2012.

Nykyinen, pääsykokeisiin perustuva opiskelijavalintamalli on tutkijoiden mielestä ongelmallinen, koska se pakottaa hakijan tasapainottelemaan todellisten toiveidensa ja sisäänpääsyn todennäköisyyksien välillä.

Tutkijat huomauttavat, että pääsykokeet pakottavat taktikointiin, sillä ne tosiasiassa rajoittavat henkilön mahdollisuutta hakea samana vuonna usealle alalle. Vuosittain vain neljännes hakijoista osallistuu useampaan kuin yhteen pääsykokeeseen.

– Uravalinta itsessään on niin vaikeaa, että on kohtuutonta laittaa nuoret lisäksi arvailemaan, minne he voisivat tulla valituksi. Kun taktikointia ei tarvitse tehdä, hakija voi keskittyä miettimään, mitä hän todella haluaa opiskella, Pekkarinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?