Jari Lindström: Työnäytteen tekijällä ei saa korvata kesätyöläistä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Jari Lindström: Työnäytteen tekijällä ei saa korvata kesätyöläistä

Työllisyysasioista vastaavan ministerin Jari Lindströmin mukaan työnäytekokeilu voidaan lakkauttaa koska vain, jos sen kautta ei työllistytä.

20.4.2016 19:14

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) vakuuttaa blogissaan, että työnantajien mahdollisuudet väärinkäyttää niin sanottua työnäytettä kitketään valmistelussa. Tällä hetkellä selvitetään muun muassa sitä, onko työnäytepalvelun pituus muutama viikko vai muutama kuukausi.

– Selvää on jo nyt, ettei työnäytetyöntekijöitä saa käyttää suhdannehuippujen tasaajina eikä kesätyöläisten sijaisina. Suomessa on vahva ja ammattitaitoinen luottamusmiesverkosto, joka varmasti pystyy omalta osaltaan estämään työnäytepalvelun mahdolliset väärinkäytökset, Lindström kirjoittaa.

Hallitus esitteli maanantaina laajan työllisyyspaketin, jonka yksi osa on niin sanottu työnäyte. Kyseessä on työnhaun muoto, jossa työtön näyttäisi osaamistaan työskentelemällä ilman työsuhdetta. Työnäytteestä saatavasta korvauksesta ei ole tietoa.

– Hallituksen tuoreen työllisyyspaketin toimista näyttää vallitsevan epätietoisuutta työmarkkinakentällä. Vaikka työnäytepalvelua markkinoidaan tiettyjen tahojen puheissa nyt pakkotyönä, siihen osallistuminen on aina vapaaehtoista, Lindström tähdentää.

Hän aikoo järjestää liitoille tilaisuuden, jossa ne pääsevät vaikuttamaan työnäytteestä tehtävän selvityksen valmisteli.

Lindströmin mukaan kokeilu voidaan lopettaa koska vain, jos sen kautta ei työllistytä.

– Kannattaa myös miettiä tarkasti, onko peruspäivärahalle putoaminen epäinhimillisempi taloudellinen riski työttömälle kuin työllistyä nopeasti, vaikka ansiosidonnaista työttömyysturvatasoa alemmalla palkalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?