Miksi tästä ei puhuta? "Sadattuhannet menettävät puolet tuotostaan" - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kovaa puhetta rahastoista: "Sadattuhannet menettävät puolet tuotostaan"

Sadattuhannet suomalaiset menettävät puolet säästöjensä tuotosta sijoitusrahastojen niin sanotun piiloindeksoinnin takia, sanoo sijoitusasiantuntija. Tuoreiden selvitysten mukaan jopa joka viides aktiiviseksi hoidetuksi markkinoitu Eurooppa-rahasto kopioi vertailuindeksiään.

12.3.2016 6:01 | Päivitetty 11.3.2016 15:46

Osaa suomalaisia sijoitusrahastoja markkinoidaan harhaanjohtavasti aktiivisesti hoidettuina rahastoina, vaikka todellisuudessa ne seuraavat vertailuindeksiä, sanoo verkkopankki Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi. Tämän niin sanotun kaappi-indeksoinnin takia sadattuhannet suomalaiset säästäjät menettävät puolet sijoitustensa tuotostaan, Paasi arvioi.

Sijoittajat maksavat rahastoyhtiölle turhaan aktiivisesta salkunhoidosta, vaikka yhtä hyvin tuottavan indeksirahaston saisi halvemmalla. Paasi kutsuu kaappi-indeksointia "todella räikeäksi vääryydeksi", johon pitäisi puuttua.

– Piiloindeksoinnissa on kaikki vääryys, koska siinä isot yritykset tietoisesti riistävät vähemmän valveutuneita piensijoittajia. Viranomaisten pitäisi tarttua kaappi-indeksointiin isosti. Eihän kukaan näitä puolusta, ei edes piiloindeksirahastoja hallinnoivat salkunhoitajat, indeksirahastosijoittamisen puolesta kauan puhunut Paasi sanoo.

Rahastoja luokittelevan Morningstarin tuoreen tutkimuksen mukaan noin 20 prosenttia eurooppalaisiin suuriin yhtiöihin sijoittavista osakerahastoista on kaappi-indeksirahastoja. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen ESMA päätyi omassa selvityksessään siihen, että 5–15 prosenttia rahastoista on mahdollisesti piiloindeksoijia.

– Tulos on aika pitkälti sen kaltainen kuin muualla, mutta kaappi-indeksoinnin merkitystä ei pidä vähätellä. Viidennes on merkittävä osa rahastoista, sanoo tutkimuksen tekoon osallistunut seniorianalyytikko Matias Möttölä Morningstarista.

"Kukaan ei maksa, jos sama tuote löytyy halvemmalla"

Osakerahastojen aktiivisuutta tutkitaan yleisesti tutkijoiden Antti Petäjistön ja Martijn Cremersin kehittämällä aktiiviosuudella. Se kertoo, miten suuri osuus osakerahaston salkusta eroaa vertailuindeksistään.

Sadan prosentin aktiiviosuus kertoo, että salkussa ei ole lainkaan rahastoluokan indeksiin kuuluvia omistuksia. Nollan prosentin aktiiviosuus tarkoittaa sitä, että salkku ja sen vertailuindeksi ovat yhteneväiset. Kaappi-indeksoinnin raja on alle 60 prosentin aktiiviosuus.

Suomi-rahastojen piiloindeksointi on Nordnetin Paasin mukaan mennyt "ihan päättömäksi". Hän viittaa Morningstarin Kauppalehdelle vuonna 2014 tekemään selvitykseen, jonka mukaan 27 Suomi-rahastosta 22 rahastoa jäi alle 60 prosentin aktiivisuusosuuden. Selvityksessä ei otettu kantaa, mikä on sopiva aktiiviosuus Suomen osakemarkkinoille.

Paasi laskee laskee, että sadattuhannet suomalaiset ovat sijoittaneet näihin rahastoihin. He maksavat rahastoyhtiölle lähes kaksi prosenttia aktiivisesta salkunhoidosta ja kaupankäynnistä vaikka rahasto on kopio vertailuindeksistä.

– Rahastoja markkinoidaan harhaanjohtavasti. Kukaan ihminen ei maksa salkunhoidosta kahta prosenttia, jos sama tuote löytyy halvemmalla, Paasi sanoo viitaten indeksirahastoihin. Näiden rahastojen kulut ovat noin kymmenyksen salkunhoitajien aktiivisesti hoidettujen rahastojen kuluista.

– Jos kaksikymppinen säästää vuodessa 2 400 euroa kymmenen vuoden ajan ja saa indeksirahastosijoitukselleen seitsemän prosentin vuotuisen markkinatuoton, on hänellä 65-vuotiaana noin 350 000 euron lisäeläke. Kahden prosentin vuotuiset kulut syövät tuosta summasta yli puolet, eli rahastoyhtiö vie 190 000 euroa kyydistä, Paasi laskee.

Rahastoille vaatimus kertoa aktiiviosuutensa

Nordnetin Paasi ehdottaa, että rahastoyhtiöt velvoitettaisiin kertomaan aktiiviosuutensa kuukausittain Finanssivalvonnalle. Velvoite toisi kaappi-indeksoinnille julkisuutta ja pakottaisi alaa muuttamaan käytäntöään.

– Helpointa olisi, että Fiva määräisi rahastot kertomaan luvun. Se toisi aiheen niin sanotusti kaapista ulos ja Fiva saisi helpot irtopisteet, Paasi sanoo.

Myös Morningstarin Möttölä kannattaa informaation lisäämistä sijoittajille.

– Miksi ei aktiiviosuuksia voisi julkistaa? Sijoittajat voisivat silloin luoda selkeämmän kuvan rahastosta. Aktiiviosuuden julkistaminen on kuluttajansuojaa, koska rahastoja myydään aktiivisuudella, Möttölä sanoo.

Hänen mukaansa aktiiviosuus vaatii kuitenkin tulkintaa, koska pienillä ja keskittyneillä markkinoilla, kuten Suomessa, 60 prosentin aktiivisuusvaatimus voi olla liian korkea.

Suomessa ei suositusta, koska niitä annetaan harvoin

Kaappi-indeksointi on rahastoalan kuumimpia puheenaiheita muissa Pohjoismaissa. Tanskassa rahastojen piti alkaa raportoida viime vuoden lopussa aktiiviosuutensa paikalliselle valvojalle. Ruotsissa ja Norjassa sijoitusrahastoalan etujärjestöt ovat puolestaan antaneet suosituksen, että rahastojen pitäisi julkistaa aktiiviosuutensa.

Suomessa Finanssialan keskusliitto ei ole näin tehnyt. FK:n mukaan rahastoille ei ole annettu suositusta julkistamisesta, koska suositukset ovat Suomessa harvinaisia.

– Perussyy on se, että muissa Pohjoismaissa järjestöt tekevät enemmän suosituksia kuin Suomessa, sanoo FK:n johtava lakimies Jari Virta.

Pankkijärjestö katsoo myös, että mahdollisissa suosituksissa pitäisi keskittyä aktiiviosuutta laajempiin kysymyksiin. FK epäilee, että tieto aktiiviosuudesta ei välttämättä sovi Suomen kaltaisille keskittyneille markkinoille. Pienillä osakemarkkinoilla aktiivisuuden mahdollisuus on rajallinen.

– Entisenä salkunhoitajana sanon, että tämä on ihan puppua. Osakkeita voi painottaa eri tavalla. Helsingin pörssissä on satakunta osaketta, joten aktiiviosuuden lisäämiseen on vaihtoehtoja, Nordnetin Paasi tyrmää väitteen.

Fiva tekee selvityksen rahastojen piiloindeksoinnista

FK haluaisi, että mahdollinen sääntely koskisi kaikkia myynnissä olevia rahastoja, koska Suomessa myydään myös esimerkiksi Luxemburgiin rekisteröityjä rahastoja.

– Olisi järkevää päästä eurooppalaiseen standardiin, joka kohtelisi asiakkaita samalla tavalla, FK:n Virta sanoo.

Suomalaisia rahastoja ei ole velvoitettu kertomaan aktiiviosuuttaan, koska Suomessa on seurattu Euroopan unionin sääntelyä.

– Suomessa on menty EU:n sääntelyn pohjalta, ja EU-sääntelyssä ei ole velvoitetta aktiiviosuuden julkistamisesta, sanoo markkinavalvoja Tero Oikarinen Finanssivalvonnasta.

Kaappi-indeksoinnin esille nostaminen on melko tuore ilmiö rahastovalvonnassa. ESMA-virasto julkaisi helmikuussa lausunnon, jonka mukaan kansallisten valvojien pitäisi selvittää kaappi-indeksoinnin laajuutta kansallisilla markkinoilla. ESMA kehotti myös rahastoyhtiöitä tarkistamaan viestintäänsä.

Oikarisen mukaan Fiva aikoo toteuttaa selvityksen aiheesta lähitulevaisuudessa. Fiva päättää mahdollisista toimenpiteistä selvityksen tulosten jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?