Veronarauttajien innokkuus yllätti viranomaiset – "Naapurikateus ei näy" - Oma raha - Ilta-Sanomat

Veronarauttajien innokkuus yllätti viranomaiset – "Naapurikateus ei näy"

Verottajan uusi vihjetietolomake nousi odotettua suurempaan suosioon viime vuonna. Verohallinnon mukaan vilppivihjeillä kiusaamista on nähty, mutta ongelma se ei ole.

2.2.2016 9:59 | Päivitetty 2.2.2016 10:53

Verohallintoon tuli kansalaisilta viime vuonna 10 864 vinkkiä verovilpistä. Vihjetietoja saatiin tasaisesti eri puolilta Suomea. Eniten vihjeitä tuli Helsingissä (1 810) ja Tampereella (451).

Pienistä kaupungeista ja maaseutukunnista vihjeitä tuli muutamasta kappaleesta muutamaan kymmeneen. Tarkkoja määriä ei julkaista, sillä yksittäinen henkilö tai yritys voi olla tunnistettavissa.

Vihjeistä puolet koskivat yhtiömuotoisia yrityksiä ja yhdistyksiä, neljäsosa liikkeen- ja ammatinharjoittajia ja neljäsosa maa- ja metsätalouden harjoittajia.

Yritystoimintaa koskevista vihjeistä 80 prosenttia koski pienyrityksiä, joiden liikevaihto on alle miljoona euroa. Eniten ilmoituksia tuli ravintoloista (14 %), tavarakaupasta (14%) ja rakentamispalveluista (12 %).

Vihjeitä on hiljattain saatu etenkin verkkokaupasta.

– Nettimyynnistä tehtävät vihjeet ovat kasvussa, erityisesti kauneudenhoitoalalta ja käytettyjen autojen kaupasta. Monessa vihjeessä epäillään nettimyynnin olevan niin laajaa, että sitä tulisi käsitellä elinkeinotoimintana, tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen Verohallinnosta kertoo.

"Niin sanottu naapurikateus ei vihjeissä näy"

Viime vuoden alussa verkkoon avattu vihjetietolomake herätti epäilyjä siitä, että vihjetietoa voidaan ilmoittaa perättömästi.

Verohallinnon Säkkisen mukaan suomalaisten tavoitteena ei ole ollut muiden kiusaaminen.

– Niin sanottu naapurikateus ei vihjeissä näy. Valtaosa koskee havaintoja, joihin vihjeen antaja on henkilökohtaisesti törmännyt asioidessaan yrityksen kanssa, Säkkinen kertoo

Viime lokakuussa Säkkinen tosin kertoi Taloussanomille, että vinkkeihin on mahtunut myös kiusaamista. Kohteena on useimmiten ollut entinen puoliso, joskus naapuri tai kilpailija.

Säkkisen mukaan kansalaisten antamat vihjeet ovat avuksi. Verohallinto ei voi kuitenkaan kertoa, kuinka moneen tapaukseen juuri vihje on ollut oleellinen tekijä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?