Raha kasaantui uskottua nopeammin: 1 % omaisuus ylitti merkkipaalun

Rikkaimman prosentin omaisuus ohitti muun maailman väestön varallisuuden arvon etuajassa.

Lissabonin kadulle maalatussa graffitissa lukee ”prosentti rikastuu, 99 prosenttia köyhtyy”.

18.1.2016 9:23

Brittiläisen avustusjärjestö Oxfamin mukaan maailman rikkaimman prosentin varallisuuden arvo ohitti muun ihmiskunnan varallisuuden viime vuonna.

Maailman talousfoorumin kokouksen alla raporttinsa julkistanut järjestö oli aikaisemmin ennustanut käänteen tapahtuvan vuotta myöhemmin.

Credit Suisse -pankin tilastoihin perustuen Oxfam on lisäksi laskenut maailman 62 rikkaimman henkilön omistaneen viime vuonna yhtä paljon kuin köyhimmät 3,5 miljardia ihmistä yhteensä.

Vuonna 2010 ihmiskunnan köyhemmän puoliskon varallisuus vastasi 388 rikkaimman omaisuutta.

Oxfamin mukaan kasvava eriarvoisuus uhkaa talouskasvua ja yhteiskunnallista yhtenäisyyttä. Järjestö pitää populististen poliitikkojen suosiota Espanjan ja Yhdysvaltojen tapaisissa maissa merkkinä eriarvoisuuteen liittyvistä riskeistä, ja jännitteet ovat jo purkautuneet Latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-idässä.

– On kestämätöntä, että köyhempi puolisko maailman asukkaista omistaa vähemmän kuin muutama tusina superrikkaita, jotka mahtuisivat yhteen linja-autoon. Maailman johtajien huoli kasvavasta eriarvoisuudesta ei ole konkretisoitunut toiminnaksi, Oxfam Internationalin pääjohtaja Winnie Byanyima sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Järjestön mukaan hallitusten tulisi puuttua veroparatiisien toimintaan eriarvoisuuden hillitsemiseksi. Veroparatiiseissa on Oxfamin mukaan piilotettu noin 7 900 miljardin dollarin eli noin 7 000 miljardin euron omaisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?