Vieläkö pullonkeruulla elää palkkatöitä leveämmin? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Vieläkö pullonkeruulla elää palkkatöitä leveämmin?

Takavuosien kannustinloukun raja on muuttunut. Puhtaasti käteen jääviä summia ajatellen työttömän kannattaa tietyissä tapauksissa ottaa pienipalkkainen osatyö, mutta ei välttämättä kokopäivätyötä, arvioi tutkimusprofessori.

30.11.2015 6:01 | Päivitetty 27.11.2015 14:25

Kirjailija, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr.) arvioi viisi vuotta sitten, että pulloja keräämällä työtön tienaa enemmän kuin tekemällä pienipalkkaista lisätyötä.

Soininvaara pohti aihetta Sata-komitea – miksi asioista päättäminen on niin vaikeaa -kirjassaan. Hän laski, että on edullisempaa saada 400 euroa työmarkkinatukea ja palautuspulloista 200 euroa kuin ansaita 800 euroa. Tappio syntyi, kun ansio sovitettiin työmarkkinatukeen. Tuolloin kahdeksan euron tuntipalkasta jäi käteen puolitoista euroa.

– Ajatus lähti siitä, että pullojen kerääminen on pimeää työtä, Soininvaara kertoo.

Verottajan mukaan pullotuloista pitäisi maksaa verot, mutta harva taitaa tehdä niin. Verottomat pullorahat tai vaikkapa marjojen tai sienten poiminta-ansiot voivat yhä parantaa toimeentuloa, mutta muuten tilanne on muuttunut. Tutkimusprofessori Pasi Moisio THL:stä sanoo, että ajatus toimi vanhassa maailmassa.

– Aika paljon pulloja saa kerätä ansaitakseen sillä nyt paremmin kuin osa-aikatyöllä, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen toteaa.

Kannustinloukku on harpannut 300 euroa

Työttömyysturvan ja asumistuen ehtoja on muutettu parin viime vuoden aikana. Tuet pysyvät, jos työtön ansaitsee korkeintaan 300 euroa kuukaudessa.

– Kannustimet pienipalkkaiseen osa-aikatyöhön ovat parantuneet, Olli Kärkkäinen arvioi.

Osmo Soininvaara sanoo, että muutos on lisännyt tällaisen työn kannattavuutta olennaisesti ja poikinut työpaikkoja.

Kannustinloukku on silti yhä olemassa. Se iskee 300 euron ylittyessä.

– On yhä paljon tilanteita, joissa työn vastaanottaminen on yhä kannattamatonta, Soininvaara sanoo.

Kokoaikatyötä ei aina kannata ottaa

Tuloloukku on Pasi Moision mukaan nyt osapäiväisen ja kokoaikaisen työn välillä. Hänen mukaansa sovitellusta päivärahasta ja puolipäivätyöstä saatu raha ei paljon eroa kokopäivätyön nettotulosta.

Esimerkiksi työtön yksinhuoltaja voi Helsingissä saada 1 600 euroa sosiaaliturvaa. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) on laskenut Työnteon kannustimet -mitä jää käteen? -muistiossa, että työ on yhden lapsen yksinhuoltajalle kannattavaa vasta, kun kuukausipalkka ylittää 2 600 euroa.

Raportissa huomautetaan, että tämän jälkeenkin – keskipalkkaa vastaaviin tuloihin asti – efektiivinen marginaaliveroaste on noin 60 prosenttia. Se kertoo, miten suuri osa bruttotulojen kasvusta jää saamatta lisääntyneiden verojen ja vähentyneiden etuuksien takia.

Jos helppoja ratkaisuja olisi, ne olisi tehty

Kannustinloukuista voidaan päästä leikkaamalla sosiaaliturvaa tai keventämällä työn verotusta, mutta kummatkin ovat poliittisesti vaikeita päätöksiä. Olli Kärkkäinen huomauttaa, että loukkuja on pyritty poistamaan 1990-luvulta asti.

– Jos helppoja ratkaisuja olisi, ne olisi tehty.

Pasi Moisiosta on hyväksyttävä, että loukkuja on aina. Hän muistuttaa, että verot on kerättävä ja progressio siirtyy aina johonkin kohtaan.

Byrokratialoukku on Moisiosta jopa kannustinloukkua pahempi.

– Paperisota ja vaara, että etuudet katkeavat, on tehokas pelote pikku keikkoja vastaan, hän sanoo.

Kärkkäinen kannattaa byrokratian yksinkertaistamista ja läpinäkyvyyttä. Hänestä kansallinen tulorekisteri, johon tulisivat palkka- ja sosiaaliturvatiedot, olisi hyvä pohja keskustelulle.

Asumisen tukemisesta tuskin päästään

Perustulo voisi olla yksi vaihtoehto. Osmo Soininvaara suosii mallia, jossa kaikille täysi-ikäisille maksettaisiin noin 500 euroa kuukaudessa. Muut tulot eivät pienentäisi summaa, mutta jokaisesta lisäeurosta pitäisi maksaa veroa.

Pulmana on asuminen. Pääkaupunkiseudulla ja muuallakin, missä asuminen on kallista, kustannuksia tilkitään paitsi asumis- myös toimeentulotuella. Soininvaarasta tämä pilaa vuokramarkkinat, sillä toimeentulotuen suureneminen nostaa heti vuokria saman verran.

Monissa perustulomalleissa asumis- ja toimeentulotuki sekä ansiosidonnainen työttömyysturva pysyisivät.

– Nämä eivät poista kannustinloukkuja, Olli Kärkkäinen huomauttaa.

Vaikka Soininvaara suosii pelkistettyä mallia, hän myöntää, että jonkinlainen asumistuki siihen pitäisi sisällyttää.

– Se nostaisi efektiivisen marginaaliveron yli 50 prosenttiin, mutta ei niin korkealle kuin nykyjärjestelmä, hän lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?