"Tilanne on muuttumassa" – he voivat pudota keskiluokasta - Oma raha - Ilta-Sanomat

"Tilanne on muuttumassa" – he voivat pudota keskiluokasta

Julkaistu: 5.11.2015 6:01, Päivitetty 4.11.2015 14:42

Useisiin valkokaulusammatteihin halajaa roppakaupalla koulutettua väkeä, mutta töitä riittää vain harvoille. Esimerkiksi markkinointialalla tämä alkaa näkyä jo palkkojen alenemisena.

Siisteille sisätöille löytyy useilla aloilla monin verroin enemmän halukkaita tekijöitä kuin avoimia työpaikkoja, kertoi työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometri jälleen lokakuussa.

Räikeintä ylitarjontaa on sihteereistä, graafisista ja multimediamediasuunnittelijoista sekä mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoista.

Samat alat ovat keikkuneet listalla jo parin vuoden ajan. Alkaako työvoiman ylitarjonta näkyä jo alojen palkkatason alenemisena?

Jonkin verran selviää Tilastokeskuksen kokoamista palkkatilastoista. Siinä missä useimpien alojen palkat nousivat vuonna 2014 edellisvuodesta, graafisten ja multimediasuunnittelijoiden keski- ja mediaanipalkat laskivat, ja sihteereiden palkat pysyivät ennallaan.

Useimmilla aloilla palkkojen joustaminen tapahtuu työehtosopimusten tiukkojen raamien vuoksi hitaasti. Mainosala on kuitenkin niin sanottu "villi ala", jossa työehtosopimusten rooli on tavallista pienempi, kertoo tutkija Jouni Nupponen Uudenmaan ely-keskuksesta.

Vuosina 2013–2014 kokopäiväisten graafisten ja multimediasuunnittelijoiden mediaaniansio putosi reilusta 3400 eurosta 3200 euroon.

Ala on esimerkki siitä, että nousevalle ja hyvin työllistävälle alalle kouluttautuminen ei takaa mitään. Korkeasti kouluttautunut henkilö saattaa valmistuttuaan löytää itsensä uudelta matalapalkka-alalta.

Palkat saattavat pian laskea muuallakin

Viime vuosien trendi mainostoimistoissa on Jouni Nupposen mukaan ollut kokopäiväisten työntekijöiden korvaaminen freelancereilla.

– Tärkein tekijä kehityksen taustalla on nähdäkseni se, että digitaalinen mainonta ei ole ottanut tuulta purjeisiinsa toivotulla tavalla, hän toteaa.

Myös myynti- ja markkinointijohtajien määrä ja keskipalkka laskivat vuosina 2013–2014.

Mainosalan tavoin ongelmissa on kustannusala, ja esimerkiksi kokopäiväisten toimittajien määrä on viime vuosina laskenut tasaisesti. Toimittajien mediaanipalkka on kuitenkin Tilastokeskuksen tilastojen mukaan pysytellyt 3600 euron pinnassa.

Useilla aloilla sopimusneuvottelut ovat paraikaa kesken. Suuria palkankorotuksia tuskin on luvassa, mutta palkkojen laskeminenkin olisi poikkeuksellista.

– Keskipalkat eivät ole laskeneet vielä kertaakaan tällä vuosituhannella, Nupponen toteaa.

Pankki ei ole enää oikotie onneen

Vaarassa pudota "keskiluokasta" ovat myös monet sellaiset ammatit, joihin ei vaadita yliopistotason koulutusta.

Ammattibarometrien mukaan ylitarjontaa on erilaisista sihteereistä ja toimistotyöntekijöistä, joiden määrä on myös Tilastokeskuksen tilastojen mukaan ollut viime vuosina laskussa.

– Esimerkiksi pankkitoimihenkilöt ovat aiemmin saaneet kohtuullisen hyvää palkkaa suhteessa koulutukseen. Tilanne on kuitenkin muuttumassa nyt, kun asuntolainojakin haetaan jo verkossa, Nupponen sanoo.

Vaikka palkat eivät ylikansoitetuilla aloilla varsinaisesti missään vaiheessa laskisi, palkkojen paikallaan polkeminen johtaa pitemmän päälle siihen, että keskipalkkaisesta alasta tulee matalapalkka-ala.

Nupponen huomauttaa, ettei te-toimistojen tilastojen pohjalta kannata kuitenkaan tehdä liian suuria päätelmiä siitä, millaista koulutusta kannattaa lähteä itselleen tavoittelemaan.

– Tilastot eivät kerro monien niin sanottujen valkokaulusammattien osalta koko totuutta. Esimerkiksi it-alan työnhaku kun ei tavallisesti tapahdu te-toimistojen vaan aivan muiden kanavien kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?