Veroja pakoon? Näin paljon Portugalin porukka maksoi

Eläkepäiviään Portugalissa viettävistä suomalaisjohtajista on noussut kova poru. Mutta millaisia tuloja he nauttivat viime vuonna ja kuinka paljon he maksoivat veroja?

2.11.2015 10:16 | Päivitetty 2.11.2015 10:52

Katso kaikki kovatuloisimmat vuodelta 2014 täältä. Jos lista ei näy mobiililaitteessasi, voit katsoa sen täältä.

Parista kymmenestä Portugaliin muuttaneesta suomalaisesta johtajasta on noussut kova kohu.

Tuohtumus johtuu siitä, että Portugali tarjoaa entisille johtajille mahdollisuutta nauttia verovapaista eläkkeistä. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan ainakin 17 entistä vaikuttajaa on muuttanut Portugaliin vuoden 2013 alun jälkeen.

Lokakuun lopussa muuttajia ja Portugalin valtiota arvosteli tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Siinä ei ole mitään pahaa, jos joku muuttaa Portugaliin. Mutta jos joku muuttaa Portugaliin tehdäkseen verovapaussopimuksen Portugalin erikoistarjouksen mukaisesti, sitä minä en ymmärrä alkuunkaan, Niinistö sanoi Taloustoimittajat ry:n tilaisuudessa.

Verottajan maanantaina julkaisemista tiedoista käy ilmi, millaisia veroja muuttajat maksoivat Suomeen ja millaisia tuloja he nauttivat vielä viime vuonna.

Halmesmäki, Tamminen ja Gran

Yksi Portugaliin muuttaneista johtajista on kauppakonserni Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki. Halmesmäki jäi eläkkeelle tänä vuonna.

Verottajan mukaan Halmesmäki tienasi viime vuonna hieman alle 1,7 miljoonaa euroa. Tuloistaan Halmesmäki maksoi veroja noin 824 000 euroa.

Halmesmäen lisäksi Portugaliin ovat tämän vuoden aikana muuttaneet Rautaruukin ja Nokian Renkaiden ex-johtajat.

Rautaruukin ex-toimitusjohtaja Sakari Tamminen tienasi 1,3 miljoonaa euroa viime vuonna. Vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt Tamminen maksoi veroja 644 000 euroa.

Viime vuoden lokakuussa eläkkeelle siirtynyt Nokian Renkaiden ex-toimitusjohtaja Kim Gran ansaitsi 965 000 euroa ja maksoi ansioistaan veroja 495 000 euroa.

Kurkilahti ja Koivisto

Halmesmäkeä, Tammista ja Grania pidempään eläkkeellä on ollut Kemiran ex-toimitusjohtaja Lasse Kurkilahti. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2008.

Kurkilahti kertoi HS:lle vuosi sitten asuneensa Portugalissa noin vuoden päivät. Suomesta Kurkilahti sai tuloja yhteensä 128 000 euron verran. Niistä hän maksoi veroja lähes 52 000 euroa.

Portugali-keskustelu leimahti liekkeihin, kun perheyhtiö Onvestin pääomistaja Maarit Toivanen-Koivisto kertoi muutostaan viime vuonna.

Toivanen-Koivisto tienasi viime vuonna yhteensä liki 3,3 miljoonaa euroa ja maksoi niistä 1,2 miljoonaa euroa veroa.

Toivanen-Koivisto perusteli vuosi sitten muuttoaan Suomen perintö- ja lahjaverotuksella.

– Jos menehtyisin yllättäen, lapseni joutuisivat maksamaan perintöveroa kymmeniä miljoonia euroja vuoden sisällä, Toivanen-Koivisto kertoi HS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?