Kaksi vuotta sitten tapahtui käänne asuntolainoissa

Asuntolainojen keskimääräiset takaisinmaksuajat ovat viime vuosina pidentyneet hieman Suomessa, kertoo Suomen Pankki.

30.10.2015 13:52

Vuonna 2013 uusien nostettujen asuntolainojen takaisinmaksuaika oli Suomessa 17 vuotta ja 11 kuukautta. Viime vuonna se oli 18 vuotta ja kaksi kuukautta.

Kuluvana vuonna uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika pidentyi edelleen ja oli noin 18 vuotta ja seitsemän kuukautta.

– Ennen vuotta 2013 asuntolainojen maksuajat olivat lyhentymässä, tämän jälkeen on tapahtunut muutos, sanoo Suomen Pankin ekonomisti Johanna Honkanen Taloussanomille.

Suomessa ei ole yleensä myönnetty niin sanottu ikuisia asuntolainoja, vaan pisimmät takaisinmaksuajat ovat keskimäärin 25–30 vuotta.

– Ikuisia asuntolainoja ei ole myönnetty aikaisempaa enemmän, Honkanen sanoo.

Kuluvan vuoden aikana uusien nostettujen asuntolainojen keskimääräiset korot ovat alentuneet, mikä johtuu sekä markkinakorkojen laskusta että lainamarginaalien kaventumisesta.

Uusien asuntolainojen keskikorko oli syyskuussa ennätysalhainen 1,43 prosenttia. Keskimääräinen asuntolainamarginaali on kaventunut tänä vuonna noin 0,15 prosenttiyksikköä. Laskennallinen asuntolainamarginaali oli syyskuussa 1,29 prosenttia.

Uusia asuntolainoja nostettiin tammi-syyskuussa lähes miljardi euroa enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?