Työnantaja tekee väärin – ilmiannanko? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Työnantaja mokasi – onko syytä käräyttää?

Jätteitä maastoon, huijausohjelmia dieselmoottoreihin. Yrityksissä tapahtuu sääntörikkomuksia ja jopa laittomuuksia, joihin työntekijän pitäisi puuttua. Se ei ole kuitenkaan helppoa, ja joskus työnantaja voi jopa ostaa työntekijän hiljaiseksi.

24.10.2015 5:02 | Päivitetty 23.10.2015 18:33

Autojätti Volkswagenin päästöskandaali on osoittanut ja muistuttanut, että yrityksissä voidaan huijata systemaattisesti ja laajasti.

Suomessakin on paljastunut erilaisia väärinkäytöksiä. Ehkä eniten julkisuutta on saanut jätehuoltoyritys Lokapoikien toiminta. Yhtiön johto on tuomittu laajasta vuosikymmenen jatkuneesta ympäristörikoksesta, jossa loka-autoista muun muassa laskettiin vessajätteitä sadevesiviemäreihin ja rasvajätteitä maastoon.

Usein väärinkäytökset jatkuvat vuosia, vaikka niistä tietäisi moni. Sääntöjen vastaisuuksia työpaikalla huomaavan pitäisi puuttua asiaan, mutta hänen kannattaa miettiä ensin miten.

Epäkohdat otettava puheeksi työpaikalla

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on todennut, että ilmoitus tulee tehdä ensisijaisesti esimiehelle tai muulle toimivaltaiselle viranomaiselle tai elimelle.

– Työntekijällä on velvollisuus ottaa asia esille työpaikalla, sanoo Akavan vastaava lakimies Jaana Meklin.

Asiaan puuttuminen voi olla kimuranttia monesta syystä ja on mahdollista, että tilanne horjuttaa työntekijän omaa asemaa. Hänen oma etiikkansa ja moraalinsa voivat olla koetteilla.

Meklinin mielestä työntekijän ei pitäisi jäädä yksin puntaroimaan asiaa.

– Suosittelen, että hän kysyisi neuvoa liittonsa lakimieheltä, hän sanoo.

SAK:n lakimies Jari Hellsten muistuttaa, että toisten hengen ja terveyden suojelu on kaiken elämän perusta. Jos sitä loukataan, työntekijän velvollisuus on puuttua asiaan. Mitä vakavammasta epäkohdasta on kyse, sitä matalampi ilmoituskynnyksen pitäisi hänestä olla.

Työntekijän on oltava lojaali

Työntekijän pitää olla lojaali työnantajaansa kohtaan. Myöskään liike- ja ammattisalaisuuksia ei saa vuotaa.

Lojaalisuusvelvoite rajoittaa sanavapautta. Esimerkiksi työtuomioistuin on linjannut, että Turun Energiayhtiön työntekijä petti luottamuksen, kun hän kertoi julkisuudessa yhtiötä koskevia asioita ja lähetti kaupunginvaltuutetuille kirjelmän, jossa hän kritisoi merkittävää sopimusluonnosta. Ratkaisun mukaan työnantajalla oli painava syy irtisanoa työntekijä.

Lakimiehet kehottavat harkitsemaan tarkkaan, kannattaako asiasta kertoa tiedotusvälineille. Asianajana Jari Kailiala työoikeuteen erikoistuneesta Kailiala & Palo -asianajotoimistosta suosittelee työnantajan selkeästi sääntöjen vastaisen toiminnan julkistamista vasta, jos mikään muu ei auta.

– Jos esimerkiksi ihmisten terveys on vaarassa työnantajan säännösten vastaisesti valmistamien tuotteiden vuoksi eikä työnantaja reagoi mitenkään työntekijän työnantajalle tekemään ilmoitukseen, asian julkistaminen on viimeisenä keinona paikallaan, Kailiala sanoo.

Työntekijä tulee hänen mukaansa tällöin toki vilpittömästi uskoa, että hänellä on oikeaa tietoa asiasta.

Ilmiantaja voi saada potkut

Kireä taloustilanne voi houkutella yrityksiä menemään siitä, missä aita on matalin tai vaikkapa kiertämään veroja. Säästöjen vuoksi jotkut toimet voi olla vedetty niin tiukalle, että esimerkiksi asiakkaiden tai potilaiden turvallisuus horjuu.

Toisaalta jatkuvat yt-kierrokset ja potkujen pelko eivät rohkaise ainakaan ilmiantoihin. Kailiala myöntää, että vaarana voi olla työsuhteen päättäminen.

Meklin ymmärtää, että puuttumiskynnys saattaa olla korkealla. Hän neuvoo epäkohdan esille ottavaa varmistamaan, että hän pystyy tarvittaessa osoittamaan toimensa. Dokumenteille voi olla tarvetta, jos työntekijä irtisanotaan.

– Mahdollisessa oikeudenkäynnissä on hyvä pystyä todistamaan, että on hyvässä tarkoituksessa lähtenyt selvittämään asiaa, Meklin sanoo.

Kailialan mukaan työntekijän suojana ovat työsopimuslain säännökset ja sananvapaus.

– Työnantaja ei voi edellyttää, että työntekijä rikkoo lakia, Meklin painottaa.

Vaikeneminenkin voi johtaa vaikeuksiin

Hellsten pitää todennäköisenä, että väärinkäytöksistä vaietaan välillä. Työntekijöitä voidaan myös ostaa ulos tai antaa heille rahaa suun kiinni pitämisestä.

Puuttumiseen liittyvien riskien vuoksi silmien ummistaminen tai työpaikan vaihtaminen voi työntekijästä tuntua parhaalta ratkaisulta. Sekään ei välttämättä ole oikein.

– Työntekijälle voi aiheutua kertomattomuudesta seuraamuksia ainakin, jos hän itse on jotenkin osallisena väärässä tai laittomassa toiminnassa, Kailiala sanoo.

Hän voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen tai maksamaan vahingonkorvauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?