Uusi laskelma: Näillä rahoilla pääset keskiluokkaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Uusi laskelma: Näillä rahoilla pääset keskiluokkaan

Julkaistu: 13.10.2015 18:04

Miten paljon kotitalouksilla ja ihmisillä on varallisuutta eri maissa? Credit Suisse tutki asiaa.

Suomalaisten mediaanivarallisuus on Credit Suissen tämän vuoden vertailussa noin 55 000 euroa per henkilö. Mediaanivelkaa on 33 395 euroa.

Sveitsiläispankki on myös määritellyt, millä varallisuudella ihmisen voi katsoa kuuluvan keskiluokkaan. Suomessa tämä raja on 45 109 euroa.

Raja on sikäli ohjeellinen, että sen lähtökohtana on Yhdysvaltain talous, jossa 50 000 dollarin tulot vastaavat tyypillisen ihmisen noin kahden vuoden ansioita tänä vuonna. Credit Suisse järkeilee, että jos varallisuutta on ehtinyt kertyä noin kahden vuoden tulojen verran, on ihmisellä hyvä mahdollisuus selviytyä irtisanomisista tai yllättävistä menoista – selvä vakaan keskiluokkaisuuden merkki siis.

Suomen kohdalla lukua on ostovoimakorjattu, koska Yhdysvalloissa tavarat ja monet palvelut ovat hieman edullisempia. Dollarimääräisesti keskiluokkaisuuden alaraja nouseekin yli 50 000 dollarin.

Keskiluokkaisuuden yläraja on korkealla, peräti 500 000 dollarissa.

Suomessa keskiluokkaan kuuluu raportin mukaan tänä vuonna 45,6 prosenttia aikuisista.

Suomalaisten kotitalouksien varallisuus on laskenut tämän vuoden vertailussa selvästi viime vuodesta. Credit Suisse sijoittaakin Suomen suurimpien putoajien joukkoon noin 17 prosentin laskulla. Suomen alapuolelle jää vielä 13 maata, joista eniten varallisuus on vähentynyt Ukrainassa ja Venäjällä (hieman yli ja alle 40 prosentin pudotus).

Suomen osalta varallisuuden putoaminen tuntuu lukuna todellisuutta hurjemmalta. Credit Suisse selittää sitä muun muassa valuuttakursseilla, jotka viime vuonna suosivat Suomea. Myös osakekurssien lasku tänä vuonna on syönyt varallisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?