Viro houkuttelee suomalaisia it-osaajia töihin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Lahden yli töihin? "Viron kolme tonnia on Suomen viisi tonnia"

Viron elinkeinoelämä houkuttelee suomalaisia it-alan osaajia töihin.

16.9.2015 20:49

Viron elinkeinoelämä houkuttelee suomalaisia it-alan osaajia töihin Viroon. Toukokuun alussa avattu Work in Estonia -palvelu on herättänyt paljon kiinnostusta. Palvelun verkkosivuilla on ollut kuukauden aikana lähes 50 000 kävijää, joista puolet Suomesta.

Virossa työskentelee tällä hetkellä vasta joitakin kymmeniä suomalaisia it-ammattilaisia. Suomessa on kuitenkin työttömänä noin 12 000 alan ammattilaista. Virossa on jatkuvasti tarjolla satoja saman alan työpaikkoja.

Eteläinen naapuri houkuttaa sillä, Viro on yhtä aikaa helppo ja tuttu, mutta tarjoaa silti uutuudenviehätystä, arvelee Valdar Liive Viron valtion yrittäjäorganisaatiosta Enterprise Estoniasta.

– Puhumme yhteisistä intresseistä. Luottamus on pikkuhiljaa alkanut kasvaa, kun Virossa asuvat suomalaiset ovat kertoneet hyvistä kokemuksista, Liive sanoo.

– Tallinnassa on vähän erilaista, uutta ravintolatarjontaa, kulttuuritarjontaa, Telliskiven vapaampaa tunnelmaa, hän luettelee.

Bisnespuolella Virossa on vähemmän byrokratiaa. Pienissä uusissa yrityksissä asioita on helpompi päästä tekemään ja kokeilemaan.

Liive ei halua puhua Viron palkoista, koska erot ovat niin suuria. Maassa ei ole keskitettyjä palkkasopimuksia, ainoastaan yritysten ja työntekijöiden keskinäisiä.

– Kyselytutkimukset osoittavat ainakin, että Viroon muuttaneiden suomalaisen elämänlaatu ei ole huonontunut. Ei Viro mikään halpa maa ole, mutta ruoka ja asuminen on vähän halvempaa. Joskus sanotaan, että Viron kolme tonnia on Suomen viisi tonnia. Ehkä enemmänkin.

TE-keskuksesta taloudellista tukea

Liive huomauttaa, että ulkomaisten suuryritysten tai rahoittajien näkökulmasta sekä Suomi että Viro ovat yhä huonosti tunnettuja alueita. Start up -maailma, kuten Slush, on hoksannut yhteistyön voiman, hän huomauttaa.

– Eihän kukaan tule investoimaan erityisesti Espooseen, vaan he ovat kiinnostuneita Suomesta, Baltiasta, Pohjoismaista yhtenä alueena. Yhdessä meillä on paremmat mahdollisuudet houkutella matkailijoita, investointeja ja rahaa.

Liive myöntää, että maat ovat myös kilpailijoitakin. Kysymys Viron houkuttavuudesta tai yhteistyöstä on myös "tunnepuolen kysymys".

Työntekijän näkökulmasta etuja on. Puolen vuoden pestistä saa jo uutta osaamista, verkostoja, jota voi hyödyntää Suomessa tai muualla.

Suomessa viranomaiset suhtautuvat hankkeeseen myönteisesti. Alle 35-vuotiaan työnhakijan on mahdollista saada työhaastattelumatkaansa TE-keskuksen kautta liikkuvuusavustusta. Työpaikan löydyttyä se antaa asettautumisrahaa esimerkiksi asuinkuluihin ja kieliopintoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?