Viranomaiselta siunaus: Pankki sai puhua asuntolainojen halpenemisesta

Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtajan Kirsi Leivon mukaan Hypon asuntolainamarginaalien laskua koskevat kommentit eivät ole hintasignalointia. Hänestä ne voivat jopa lisätä kilpailua.

8.9.2015 14:59 | Päivitetty 8.9.2015 15:00

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ennakoi blogissaan, että asuntolainojen marginaalit sukeltavat pankkien markkinaosuustaiston koventuessa. Hänen mukaansa nykytaso on parhaimmillaan jo 0,75–0,85 prosenttia.

– Ensi vuonna kuljemme jo lähempänä 0,50 prosenttia, hän arvioi Hypon verkkosivuilla.

Finanssiryhmä OP oudoksui Hypon lupailuja ja henkilöasiakkuuksista vastaava Merja Auvinen huomautti pankin sivuilla, että Paunan puheet voidaan tulkita hintasignaloinniksi. Kirsi Leivon mukaan ne eivät kuitenkaan ole sitä.

Hintojen laskua ei saa yrittää ehkäistä

Kiellettyä olisi viestintä, jolla yritetään nostaa hintoja tai pitää ne ennallaan. Sääntöjä rikkoisi myös kommentointi, jolla pyrittäisiin varmistamaan, että hinnat eivät laske ainakaan alle tietyn tason.

Jos esimerkiksi markkinajohtaja tai muu iso toimija ilmoittaisi julkisesti aikovansa pitää hinnat nykyisinä ja toinen yritys sanoisi tekevänsä samoin, puheet voitaisiin tulkita hintasignaloinniksi.

– Perusidea on, että yritykset eivät saa keskenään pyrkiä vaikuttamaan hintoihin kuluttajien vahingoksi, Leivo sanoo.

Viranomaiset puuttuvat kommentteihin myös, jos niillä yritetään vaikuttaa kielteisesti kuluttajien valintoihin.

– Nyt nähty voi jopa lisätä kilpailua pankkien välillä, Leivo huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?