Jopa 1 300 euroa vuodessa – näin paljon tupakoijan tauot maksavat

Tupakoinnin aiheuttamista kuluista tupakkatauot ovat tuoreen raportin mukaan yksi suurimmista. Arvioon sisältyy kuitenkin paljon epävarmuutta.

19.8.2015 11:37

Tupakointi aiheuttaa noin 1,5 miljardin euron kulut vuodessa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi raportissaan.

Niistä välittömiä taloudellisia haittoja, kuten terveydenhoidon, sairauspäivärahojen ja tulipalojen aiheuttamia menoja, oli noin 617 miljoonaa euroa.

Välilliset kustannukset ovat noin 840–930 miljoonaa euroa. Näihin lasketaan esimerkiksi tupakointikuolemien ja työkyvyttömyyselokkeiden aiheuttamat tuotannonmenetykset sekä työajan menetykset, joita tulee tupakoijien sairauspoissaoloista ja luvattomista tupakkatauoista.

Tupakkatauot ovat raportin mukaan yksi isoimmista kustannuksista, joita tupakointi aiheuttaa työnantajille. Kustannusten arvioidaan olevan 370–460 miljoonaa euroa vuodessa eli päivittäin tupakoiva aiheuttaisi vuodessa keskimäärin 1 060–1 300 euron kulut työajan menetyksinä.

Raportissa myönnetään, että tupakkataukojen kulujen arviointi on hyvin vaikeaa ja siihen liittyy paljon epävarmuutta. Siksi arvioon pitää suhtautua kriittisesti.

Kuluarviossa oletuksena esimerkiksi on, että tupakkatauko on tehotonta ja tuottamatonta työaikaa. Raportissa lasketaan, että työntekijä polttaa keskimäärin viisi tupakkaa päivässä. Kolme niistä oletetaan poltettavan sallittuina taukoina. Näin ollen päivässä pidettäisiin kaksi luvatonta tupakkataukoa, joiden oletetaan kestävän 8–10 minuuttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?