"2–3 vuotta ja uutta tilalle" – tässä menee koneiden raja

Halvimpien laitteiden ei odoteta kestävän juuri lain takaamaa kahden vuoden virhevastuuta pidempään. Selvitimme, kuinka pitkään erilaisten kodinkoneiden pitää kohtuudella kestää viranomaisten mielestä.

3.8.2015 6:01 | Päivitetty 31.7.2015 15:10

Kodinkoneiden ja elektroniikan ostajalle taataan Euroopan unionin (EU) lainsäädännössä oikeus kahden vuoden vähimmäistakuuseen.

Itä-Uudenmaan maistraatin johtavan kuluttajaoikeusneuvojan Nina Konun mukaan kodinkoneiden pitää Suomessa kuitenkin yleensä kestää pidempään, eikä myyjän virhevastuu pääty heti kahden vuoden tultua täyteen.

– Esimerkiksi Saksassa se kaksi vuotta on maksimi. Suomessa asia on sen sijaan jätetty hieman auki, jotta voidaan arvioida mikä olisi tietynlaisen tuotteen normaali käyttöikä.

Kodinkoneiden käyttöiässä viisi vuotta on eräänlainen epävirallinen takaraja.

– Mitään varsinaista määräaikaa ei laissa ole, mutta yli viisi vuotta vanhojen laitteiden vioista ei ainakaan kodinkoneiden suhteen juuri kannata olla myyjään yhteydessä, ellei niille ole myönnetty jotain erityistakuuta.

Konun mukaan hinta on keskeinen kriteeri arvioitaessa laitteiden kestävyyttä. Kalliilta tuotteelta on lupa odottaa pidempää käyttöikää.

"Se on 2–3 vuotta ja uutta tilalle"

Elektroniikkaa ja kodinkoneita huoltavan TV 20 ja Kone -yrityksen toimitusjohtajan Simo Forsströmin mukaan suuntaus on ollut kohti heikompaa ja halvempaa. Ostajat eivät enää edes odota laitteiden kestävän erityisen pitkään.

– Se on 2–3 vuotta ja uutta tilalle. Ei ole hyvä juttu meille, eikä kuluttajalle.

Forsströmin mukaan lyhyeksi tarkoitettu käyttöikä näkyy jopa tavassa, jolla laitteet on rakennettu. Uudempia laitteita ei aina välttämättä ole edes suunniteltu purettaviksi.

Tuotteiden kestävyydestä kiinnostuneelle kuluttajalle Forsström vinkkaa pitäytymistä tunnetuimmissa merkeissä. Ne tarjoavat perusvarmoja laitteita, johon löytää helpommin ja pidempään varaosia.

Toimitusjohtaja kehottaa harkitsemaan pitkään halvimman vaihtoehdon ostoa.

– Tätä hinnat alkaen -osastoa kannattaa välttää, sillä ne on yleensä koottu tarkoituksella heikkolaatuisemmista osista. Kannattaako esimerkiksi ostaa 300 euron pesukone parin vuoden välein vai 500 euron kone, joka kestää pidempään?

Käyttöikä riippuu laitteesta

Kuluttajaneuvoja Nina Konun mukaan elektroniikkalaitteen tai kodinkoneen viallisuutta arvioitaessa otetaan huomioon muun muassa minkä tyyppinen tuote on kyseessä. Lisäksi katsotaan hintaa sekä sitä, miten kauan tuote on ollut käytössä, miten kauan tuotteen tulisi kestää, minkä tyyppinen vika on ja onko vika tullut kulumisesta vai onko tuotteessa ollut virhe.

Kuluttajariitalautakunnan viimeaikaisia päätöksiä tarkastelemalla saa kuvan erilaisten tuotteiden normaalina pidetystä käyttöiästä.

Yli 5 vuotta

Näin vanhoista kodinkoneiden ja elektroniikkatuotteiden vioista Kuluttajariitalautakunta ei yleensä suosita korvauksia asiakkaille. Lautakunta ei esimerkiksi suosittanut myyjää ja maahantuojaa korvaamaan 7–8 vuotta vanhan jääkaappipakastimen korjauksesta aiheutuneita kustannuksia.

4 vuotta

Hieman kolmen vuoden jälkeen hajonneen digiboksin myyjä vetosi takuun umpeutumiseen, mutta Kuluttajariitalautakunnan mielestä kuluttajalla oli perusteet odottaa digiboksin kestävän käytössä noin neljä vuotta. Korjaaminen ei ollut enää mahdollista, joten asiantuntijat suosittivat 70 euron hinnanalennusta vastaavasta uudesta tuotteesta.

Lautakunta esitti myyjän korvaavan vajaan neljän vuoden käytön jälkeen hajonneen induktiolieden 865 euron kauppahinnasta 494 euroa, vaikka kahden vuoden takuu oli jo päättynyt.

3 vuotta

Kuluttajariitalautakunta suositti, että kaksi puoli vuotta vanhan television korjauskustannukset jäävät myyjän maksettaviksi. Asiantuntijat esittivät myös kolmen vuoden käytön jälkeen hajonneen television kaupan purkamista.

Sen sijaan yli neljä vuotta vanhan television virtalähteen korjauskustannusten Kuluttajariitalautakunta ehdotti jäävän ostajan maksettaviksi.

Lautakunta suositti myyjälle yli 2,5 vuotta vanhan pesukoneen 108 euron korjauskustannuksista 70 euron hinnanalennusta asiakkaalle. Pesukone ei kestävyydeltään vastannut sitä, mitä kuluttajalla oli ollut aihetta olettaa virheettömältä tuotteelta.

Yli kaksi vuotta

EU:n lainsäädännössä taataan kuluttajalle oikeus kahden vuoden vähimmäistakuuseen. Mikäli EU:sta ostettu tuote on viallinen, myyjän on korjattava se tai vaihdettava se uuteen maksutta tai annettava tuotteen hinnasta hyvitystä tai täysi korvaus.

Kuluttajariitalautakunta suositti myyjälle kuitenkin esimerkiksi kahden vuoden ja yhden kuukauden jälkeen hajonneen pelikonsolin korjauskustannusten maksamista tai tuotteen vaihtamista uuteen.

Puoli vuotta

Kuluttajariitalautakunnan mukaan kaikki alle puolen vuoden aikana hajonneet tuotteet tulkitaan alun perin viallisiksi, mikäli myyjä ei pysty osoittamaan niiden virheellistä käyttöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?