Gatesin miljardit kalpenevat – historian rikkaimman titteli meni kehitysmaahan

Kaikkien aikojen rikkaimman ihmisen titteli kuuluu 1300-luvulla hallinneelle afrikkalaiselle kuninkaalle.

Djennen suuri moskeija Malissa

30.7.2015 21:11 | Päivitetty 30.7.2015 21:13

Time-lehti listaa sivustollaan kymmenen kaikkien aikojen vaurainta ihmistä. Joukossa on niin yhdysvaltalaisia liikemiehiä, historiallisia hallitsijoita kuin diktaattori Josif Stalinkin.

Listausta varten lehti on haastatellut ekonomisteja ja historioitsijoita. Henkilöt on pantu järjestykseen heidän taloudellisen vaikutusvaltansa mukaan.

Varakkaiden listan sijalla kymmenen on Mongolian hallitsija, sotilasjohtaja Tšingis-kaani. Laajoja alueita valloittaneen Tšingis-kaanin omaisuus koostui pääosin maasta.

Amerikkalaisista listalle ovat päässeet ohjelmistoyhtiö Microsoftin perustaja Bill Gates, öljy-yhtiö Standard Oilin perustaja John D. Rockefeller ja teräsyhtiönsä myynnillä rikastunut Andrew Carnegie.

Amerikkalaisten edelle taloudellisessa vaikutusvallassa nousee Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalin. Hänen varakkuutensa perustui suurvallan suvereeniin hallintaan. Maan osuus globaalista bruttokansantuotteesta oli tuolloin 9,6 prosenttia.

Toiseksi vaikutusvaltaisin on listauksen mukaan Rooman keisari Augustus, jonka varallisuuden Time arvioi olleen 4 600 miljardia dollaria vuoden 2014 rahaksi muutettuna.

Kaikkien aikojen taloudellisesti vaikutusvaltaisin on kuitenkin Malin kuningaskuntaa 1300-luvulla hallinnut Mansa Musa.

Malin kuningaskunta oli todennäköisesti tuon ajan suurin kullan tuottaja. Tarkkaa arviota Mansa Musan vauraudesta ei kuitenkaan ole, sillä tiedot ovat niukkoja.

Summalla ei lopulta ole edes suurta merkitystä: Musan rikkaudet olivat niin suunnattomat, että aikalaisilla oli vaikeuksia kuvailla niitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?