Pankkijätti: Bitcoin voi olla uhka rahoitusyhtiöille

Ranskalaispankki BNP Paribasin analyytikon mukaan bitcoinin taustalla oleva teknologia voi potentiaalisesti tehdä olemassa olevat rahoitusyhtiöt tarpeettomiksi.

6.7.2015 16:16

Virtuaalivaluutta bitcoinin lohkoketjuteknologiaa olisi syytä pitää höyrykoneen tai polttomoottorin kaltaisena keksintönä, kirjoittaa ranskalaisen pankkijätti BNP Paribasin analyytikko Johann Palychata pankin Quintessence-lehdessä.

Kaikki bitcoin-verkossa tehdyt rahansiirrot ovat julkisia, ja ne tallentuvat lohkoketjuun, joka on ikään kuin kirjanpitotietokanta. Uusia bitcoin-kolikkoja luodaan "louhimalla" niitä käyttäjien koneille hajautetussa ohjelmassa ennalta päätetyn matemaattisen kaavan mukaisesti.

Palychata arvioi, että jos tämäntyyppistä teknologiaa sovellettaisiin arvopaperikauppaan, nykyiset toimijat saattaisivat olla tarpeettomia. Jos sijoittajat voisivat käydä osakekauppaa suoraan toistensa kanssa luotettavassa järjestelmässä, välikäsiä eli meklareita ei enää tarvittaisi.

Verkkolehti Business Insiderin mukaan Palychatan ennustus on pahin mahdollinen tulevaisuuden näkymä. Todennäköisempänä Palychata pitää sitä, että osakevälittäjät hyödyntävät lohkoketjuteknologiaa omassa toiminnassaan ennemmin kuin tarjoavat sitä suoraan kuluttajille.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen pörssioperaattori Nasdaq kokeilee lohkoketjuteknologiaa pilottihankkeessa, kertoi talouslehti Wall Street Journal toukokuussa.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kommentoi kesäkuussa, ettei bitcoin sovellu toimivan maksujärjestelmän pohjaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?