Näistä asioista Suomessa vaietaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näistä asioista Suomessa vaietaan

Suomessa saa puhua periaatteessa mistä vain, mutta keskustellaanko täällä avoimesti vaikkapa rikkaudesta, ilmastonmuutoksesta tai feminismistä?

5.7.2015 5:01 | Päivitetty 3.7.2015 16:41

Suomalaiset ovat hiljaista kansaa, mutta julkinen keskustelu voi periaatteessa hyvin. Täällä voi ja saa keskustella kaikesta, Taloussanomien haastattelemat asiantuntijat sanovat.

Eri asia on, mistä lopulta puhutaan ja ketä kuunnellaan. On myös asioita, joista Suomessa ollaan mieluummin hiljaa.

Onko rikkaudesta sallittua puhua?

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar sanoo, että oikeistolainen puhe on Suomessa perinteisesti ollut rajoitettua.

– Kukaan muu kuin Björn Wahlroos ei ole voinut perustella rikastumista tai rikkautta. Yhtä lailla tuhlaaminen on asia, josta ei ole saanut puhua, Pantzar toteaa.

Pantzar kertoo, että vasemmistonkin puhetta on rajattu: tuloerojen tasaamista on saanut perustella vain oikeudenmukaisuudella, eikä esimerkiksi tehokkuudella.

Jopa tuloista vitsaileminen on haastavaa.

Koomikko Sami Hedbergin mukaan monille tuntuu olevan vaikea ymmärtää, että suuret tulot voivat olla seurausta suuresta työmäärästä.

– Jos jollain on jollain lailla enemmän kuin sulla, niin se on hieman arka alue. Sen kääntäminen huumoriksi niin, että kaikki nauravat, on palkitsevaa, Hedberg kertoo.

"Suomessa ei panna mielisairaalaan"

Varsinaisia tabuja on Suomessa hyvin vähän. Vapaa keskusteluilmapiiri voisi tarjota mahdollisuuden suurempaankin moniäänisyyteen.

– Suomessa ei panna mielisairaalaan eikä täällä joudu helposti sorron kohteeksi. Mahdollisuuksia olisi paljon enemmänkin säröilevään keskusteluun, Pantzar sanoo.

Aiheiden kirjo on onneksi laaja: täällä puhutaan niin Nato-jäsenyydestä kuin maahanmuutostakin.

– Suomessa on ainakin kymmenen vuotta selostettu, että niistä ei saa puhua, ja koko ajan niistä on puhuttu, Tukholman yliopiston professori, mediatutkija Anu Koivunen sanoo.

Asema tosin voi vaikeuttaa äänenkäyttöä. Pantzarin mukaan riippumattomalla yliopistotutkijalla on esimerkiksi yliopistojen rehtoreita enemmän vapautta arvostella vaikkapa yliopistoihin kohdistuvia säästöjä.

Puhu vain, mutta ei me kuunnella

Puheesta huolimatta osa aiheista ohitetaan. Esimerkiksi feminismistä ja tasa-arvosta puhutaan paljon. Samaan aikaan maan hallitus jättää ohjelmassaan tasa-arvokysymykset huomiotta.

– Jos haluat olla julkisesti feministi, sulla täytyy olla siihen todella pokkaa ja todella varaa, Taideyliopiston rehtorin tehtävät jättänyt Tiina Rosenberg totesi Ylen Kultakuume-ohjelmassa.

Valtavirran ulkopuolelta tulevien aiheiden käsittelyssä on stigman riski, Koivunen sanoo. Kiperistä aiheista puhuminen voidaan vaientaa kuittaamalla kysymykset vääriksi.

– Annetaan ymmärtää, että puhetapa tai kysymyksen asettelut ovat vääriä. Se ei ole sama asia, että kiellettäisiin puhumasta, vaan sillä tehdään vain hiljaiseksi, Koivunen kertoo.

Myös ilmastonmuutoksesta keskustelu on hiljaista.

Nordean investointipankin kestävän rahoituksen johtajan Aila Ahon mukaan maailmalla monet yrityspuolen toimijat, kuten vakuutusyhtiöt ja eläkesijoittajat, ovat ryhtyneet miettimään ilmastonmuutosta ja esimerkiksi sen tuomia äärimmäisiä sääolosuhteita riskien hallinnan ja tuoton kannalta.

Enää ei siis mietitä, uskotaanko ilmastonmuutokseen vai ei.

Suomessa keskustelu tuntuu tosin välillä jääneen uskovaiheeseen.

– Julkisessa keskustelussa sitä [keskustelua ilmastonmuutoksesta] ei hirveästi näy. Pelätäänkö täällä, että se ei ole oikeaa keskustelua? Aho kysyy.

Huumori ja keskustelu ovat aina keskeneräisiä

Stand upin ja komedian avulla vaikeita asioita on helpompi käsitellä, Hedberg sanoo.

– Komedian avulla asioita voi käsitellä niin, että ihmiset tiedostavat negaation siellä taustalla, mutta se käsitellään positiivisen energian avulla.

Mitä vaikeammista asioista koomikko vitsailee, sitä enemmän hänellä pitää olla tietoa, taitoa ja elämänkokemusta. Huumorin täytyy olla viisasta, koska muuten se ei naurata.

Tällä hetkellä Hedberg ei esimerkiksi vitsailisi sotaveteraaneista.

– En voi sanoa sotaveteraaneista oikeastaan mitään, koska ei minulla vielä ole sellaista ikää, hän kertoo.

Esitysten materiaali kehittyy jatkuvasti koomikon oman elämän mukana.

Samalla tavalla julkinen keskustelukin aaltoilee ja kehittyy. Lopulta kysymys on myös vallasta: kenen annetaan puhua ja kenen sanomasta ollaan hiljaa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?