Digitaalikellon paluu - Oma raha - Ilta-Sanomat

Digitaalikellon paluu

Sata vuotta sitten taskukello oli tavallisen ihmisen ajannäyttäjä ja nykyihmisellä on jälleen taskukello: matkapuhelin. Uusinta uutta on älykello ja yhteistä näille esineille on se, että aika näytetään numeroilla.

Samsung Galaxy Gear julkistettiin syksyllä 2013. ­

21.6.2015 7:09 | Päivitetty 17.6.2015 16:44

Keski-ikäinen Suomi muistaa 70-luvun ja digitaalikellot, jollaisen vähän jokainen halusi. Vuonna 1972 amerikkalainen Hamilton Pulsar esitteli 2100 dollarin hintaisen led-näytöisen rannekellonsa. Useamman kuukauden palkan hintaisen kellon suosio oli tietenkin rajallinen.

Mutta kehitys oli nopeaa ja vuonna 1975 amerikkalainen Texas Instruments (TI) päätti yrittää alle sadan dollarin hintaluokassa. TI onnistui ja parissa vuodessa hinta painui 40 dollarista 9,95 dollariin. Yhtiö haukkasi ilmeisesti liian ison palan, sillä sitä kritisoitiin tappiolla myymisestä. TI jäi pois digitaalikello-busineksesta vuonna 1981 aikana, jolloin lähes joka kolmas amerikkalaisista katsoi vielä kellonajan digitaalisesti.

Japanilaiset, Seiko etunenässä esittelivät lcd-näyttöisen kello jo 1973. Lcd vie lediä vähemmän virtaa, eikä tarvinnut napin painamista näyttääkseen aikaa. Kun amerikkalaiset ja sveitsiläiset painivat vielä led-tekniikan tai jopa mekaanisten digitaalikellojen parissa japanilaiset esittelivät multi-toimintoisen lcd-kellon vuonna 1975.

Lopputulos oli, että 80-luvun vaihteessa digitaalikellot olivat halpoja ja vuosikymmenen edetessä alkoivat mennä pois muodista. Sääntöön on poikkeuksensa.

Kännykkä, uuden ajan taskukello

Digitaalikellon kestosuosikki on Casio ja nimenomaan sen G-Shock-mallisto. Näitä näkee niin liikunnallisilla ihmisillä kuin ammattikäytössä aloilla, joissa varusteet joutuvat koville.

Muovinen mohkula digitaalinäytöllä ei ollut 80-luvulla niin muodikas kuin nyt, mutta G-Shockit synnyttivät oman alakulttuurinsa. Sotilaat, poliisit, pelastajat, samoin snoukkarit, rullalautailijat ja muut extreme-hakuiset sekä jopa astronautit ottivat pomminlujan kellon omakseen ja tänä päivänä G-Shock on edelleen myös osa muotia ja retroversiot vanhoista digitaalikelloista myyvät jälleen nekin.

Valtavirrassa digitaalikellot ajautuivat hieman marginaaliin odottamaan uutta tulemista – hieman yllättävästä suunnasta.

Gsm-puhelin alkoi yleistyä 1990-luvun loppupuolella ja puhelinten koko alkoi olla oikeasti taskukokoa. Suositussa Nokia 6110 -mallissa oli paitsi ensimmäisenä mallina suosittu mato-peli, myös digitaalinen aikanäyttö mustavalkoisen näytön yläkulmassa. Uuden ajan taskukello oli syntynyt, kunhan markkinat huolehtivat siitä, että “jokaisella" on taskussaan puhelin.

Lähes kaikissa malleissa oli kello ja aika näytettiin digitaalisesti, siis numeroina, muutamin harvoin poikkeuksin. Erillinen ajannäyttäjä alkoi olla tarpeeton, jos taskujen kaivelua ei kokenut ongelmaksi.

Älykello ja riidat "kopioinnista"

Älypuhelimet alkoivat yleistyä 2010-luvulla ja älyrannekellot ymmärrämme parin viime vuoden tuotteiksi alkaen Samsung Galaxy Gear -mallista vuodelta 2013. Historiaa idealla – tavallaan – on toistakymmentä vuotta. Ensimmäisen "rannekännykkänsä" Samsung esitteli niinkin aikaisin kuin vuonna 1999, ja siinäkin oli kellonajalle digitaalinäyttö.

Uuden ajan smartwatchiin voi valita digitaalisella aikanäytölle vaihtoehtona osoitinnäytön. Älykellot perustuvat näytön puolesta samaan tekniikkaan kuin älypuhelimetkin, ja halutessaan näytöksi saa jopa merkkikellon "kopion". Asiasta on uhkailtu jo käräjillä.

Sinänsä olisi mielenkiintoista nähdä, miten oikeudessa tulkitaan mekaanisen kellon "kopioimista" kuvatiedostona.

Älykellon idea on näyttää paljon muutakin kuin aikaa, ja oheisnäyttönä digitaalinen kellonaika sallii samanaikaisesti muiden toimintojen esittämisen. Voidaan siis perustellusti sanoa, että digitaalikello on tullut takaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?