Jersey verhoaa verraten vähän urheilullisia vartaloita

Jersey on hyvin taipuisa, pehmeä ja ohut materiaali, jota käytetään miltei kaikkien t-paitojen materiaalina.

| Päivitetty

Jersey valmistetaan neulomalla ja se on nopein sekä helpoin neulekangas valmistaa.

Kankaan päällispuoli muodostuu kudeneuloksella sileäksi lukemattomien silmukoiden yhdistelmäksi, ja ihonvastainen puoli on useimmiten hieman nukkainen. Puoliskojen lankojen välinen jännite on eriävä, joten jersey-vaatteilla on tapana purkautua turhan helposti.

Jersey valmistetaan yleensä puuvillasta. Myös villa, keinokuidut ja näiden kaikkien yhdistelmät ovat vakiotavaraa. Kangas on syntynyt ja saanut nimensä Kanaalisaariin kuuluvalla Jerseyllä, jonka kalastajat käyttivät jo 1800-luvulla hyväksi havaittuja, paksuja neuleita villaisesta jersey-kankaasta neulottuna. Samaiset neuleet saivat myös nimen jersey.

Alun perin jersey oli työneuleiden, sukkien ja alusvaatteiden kangas, jolle aikansa tyyli-ikoni Lillie Langtry toi suurempaa suosiota 1800-luvun lopulla. Hän nimittäin käytti ohuita jersey-neuleita osana edustavaa kaupunkiasua, kun aiemmin materiaaliin suhtauduttiin vähätellen.

Mukavuuden ja kätevyyden asiaa ajanut Coco Chanel otti jerseyn omakseen 1920-luvulla, valmistaen siitä jakkupukuja sekä leninkejä Pariisin hienojen rouvien ylle. Sittemmin myös vuodevaatteet sekä -päälliset ovat saaneet kankaasta kaverin. Miesten vaatetuksessa uusien materiaalien haku ja yhä suositummiksi käyneet kevyet takit ovat tehneet eron. Myös irtotakkeja valmistetaan nyt jerseystä, mutta niiden suuri keveys saa nämä näyttämään enemmän erikoisilta neuletakeilta kuin edustusvaatteilta.

Farkuista t-paitojen kera on tullut maailmanlaajuinen asu, joten jersey on yksi laajimmin levinneistä ja suosituimmista materiaaleista. Samoin urheiluvaatteet arkikäytössä ovat aikamme kuva, vaikka niitä näkee verraten paljon vähemmän urheilullisten vartaloiden verhona. Siispä jersey löytääkin paikkansa miltei kaikkien college-housujen sekä huppareiden materiaalina.

Sen verraton pehmeys ja venyvyys joka suuntaan takaavat mukavuuden, mutta kangas ei kestä kulumaa eikä laskeudu yhtä mallikkaasti kuin kudotut kankaat. Jersey kuitenkin myötäilee kehoa mallikkaasti ja se kestää konepesua mainiosti. Se on saapunut yllemme jäädäkseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?