Grillikaasulle vero – näin paljon kotiin voi hamstrata - Oma raha - Ilta-Sanomat

Grillikaasulle vero – näin paljon kotiin voi hamstrata

Julkaistu: 17.6.2015 15:04, Päivitetty 17.6.2015 15:05

Jos mielii hamstrata verotonta nestekaasua ennen valmisteveron muutosta, mielessä on pidettävä säännöt siitä, kuinka paljon kaasua saa kotona varastoida.

Kotona saa säilyttää parvekkeet ja terassit mukaan laskettuna yhteensä 25 kiloa nestekaasua. Nestekaasua käytetään muun muassa kaasugrilleissä. Kaasunsäilytykseen liittyvistä ohjeista kertoo Taloussanomille johtava palotarkastaja Andreas Schneider Helsingin pelastuslaitokselta.

– On tärkeää huomioida se, että ullakko-, kellari- ja yleisissä tiloissa ei saa säilyttää nestekaasua, Schneider sanoo.

Tulli muistutti tiistaina, että laki nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta muuttuu vuoden 2016 alussa. Siitä lähtien muun muassa kaasugrilleissä käytettävästä nestekaasusta on maksettava veroa.

Erillisessä varastossa saa varastoida enemmän

Omakotitalossa kaasua voi säilyttää enemmän, jos tietyt ehdot täyttyvät. Schneider sanoo, että asuinrakennuksessa erillisessä varastotilassa saa säilyttää 50 kiloa nestekaasua.

Autotallissa nestekaasua saa sen sijaan säilyttää enintään 25 kiloa, jonka lisäksi siellä saa olla nestekaasua sisältävän ajoneuvon tankin sisältö. Ajoneuvon polttosäiliö saa olla täynnä, eikä polttosäiliön koolla ole merkitystä.

– Maanalaisissa autohalleissa nestekaasua sen sijaan ei saa säilyttää ollenkaan.

Älä unohda asianmukaista säilytystä

Nestekaasun säilytyksessä on muistettava, että pullon pinnan lämpötila ei saisi nousta yli 40 celsiusasteen. Kaasupulloa ei siis kannata säilyttää suorassa auringonvalossa.

Nestekaasun säilyttäminen ei Schneiderin mukaan ole sinänsä vaarallista, mutta kaasupullot saattavat ajan myötä alkaa vuotaa tai niiden venttiilit voivat jäädä auki. Tilan tuulettuminen on olennainen asia etenkin, jos säilytyksessä on suuria määriä tai useampia pulloja nestekaasua.

– Käsitykseni mukaan ihmiset säilyttävät nestekaasua melko maltillisia määriä, koska pulloissa on pantit. Pitkälti pidetään yhtä pulloa, mutta esimerkiksi kaasuhelloja käyttävillä saattaa olla useampi pullo, jos talossa ei ole kiinteää kaasuputkistoa.

Nyrkkisääntö pelastusviranomaisten näkökulmasta on se, että säilytettävät määrät pysyisivät mahdollisimman pieninä.

– Ei kannata varastoida varastoimisen vuoksi, vaan käytön määrittämän tarpeen takia. 25 kiloa on aika paljon kaasua, Schneider muistuttaa.

Tuoreimmat osastosta