Suomalainen hyönteiskauppa suljettiin viranomaisten pyynnöstä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Suomessa kaupattiin sirkkaherkkuja – se olikin kiellettyä

Hyönteisherkkuja verkossa kauppaava Muurahaiskauppa kertoo sivuillaan, ettei enää toimita tuotteitaan Suomeen viranomaisten pyynnöstä. Hyönteisruokaa ei saa vielä myydä Suomessa.

28.5.2015 14:35

Viime talvena perustettu Muurahaiskauppa myi hyönteisiä syötäväksi. Valikoimissa oli esimerkiksi paahdettuja heinäsirkkoja, sirkkapatukoita ja BBQ-maustettuja matoja.

Kaupan verkkosivujen mukaan hyönteiset ovat paitsi terveellistä ja ympäristöystävällistä, myös maukasta ruokaa. Sen myynti ei kuitenkaan ole vielä sallittua Suomessa.

Hyönteiset kuuluvat EU:ssa uuselintarvikelain piiriin, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo tiedotteessaan. Jos tuotteella ei ole historiaa elintarvikekäytössä EU:n alueella ennen vuotta 1997, sille tarvitaan komission uuselintarvikelupa.

Kokonaisten ja prosessoitujen hyönteisten maahantuonti, myynti, markkinointi ja kaupallinen kasvattaminen elintarvikkeeksi onkin kielletty, kunnes kunkin lajin käyttöhistoria on voitu osoittaa EU:ssa tai tuotteille on myönnetty uuselintarvikelupa. Suomi noudattaa komission suosittelemaa linjaa, samoin kuin useimmat muut EU-maat.

Eviran mukaan Muurahaiskauppa kertoo tiedottaneensa asiakkailleen tuotteiden määräystenvastaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?