Suomalainen hyönteiskauppa suljettiin viranomaisten pyynnöstä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Suomessa kaupattiin sirkkaherkkuja – se olikin kiellettyä

Julkaistu: 28.5.2015 14:35

Hyönteisherkkuja verkossa kauppaava Muurahaiskauppa kertoo sivuillaan, ettei enää toimita tuotteitaan Suomeen viranomaisten pyynnöstä. Hyönteisruokaa ei saa vielä myydä Suomessa.

Viime talvena perustettu Muurahaiskauppa myi hyönteisiä syötäväksi. Valikoimissa oli esimerkiksi paahdettuja heinäsirkkoja, sirkkapatukoita ja BBQ-maustettuja matoja.

Kaupan verkkosivujen mukaan hyönteiset ovat paitsi terveellistä ja ympäristöystävällistä, myös maukasta ruokaa. Sen myynti ei kuitenkaan ole vielä sallittua Suomessa.

Hyönteiset kuuluvat EU:ssa uuselintarvikelain piiriin, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo tiedotteessaan. Jos tuotteella ei ole historiaa elintarvikekäytössä EU:n alueella ennen vuotta 1997, sille tarvitaan komission uuselintarvikelupa.

Kokonaisten ja prosessoitujen hyönteisten maahantuonti, myynti, markkinointi ja kaupallinen kasvattaminen elintarvikkeeksi onkin kielletty, kunnes kunkin lajin käyttöhistoria on voitu osoittaa EU:ssa tai tuotteille on myönnetty uuselintarvikelupa. Suomi noudattaa komission suosittelemaa linjaa, samoin kuin useimmat muut EU-maat.

Eviran mukaan Muurahaiskauppa kertoo tiedottaneensa asiakkailleen tuotteiden määräystenvastaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?