Kun Venäjän keskiluokka jaettiin kahtia: "Luotan Putiniin" - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kun Venäjän keskiluokka jaettiin kahtia: "Luotan Putiniin"

Julkaistu: 22.5.2015 12:16

Yhä harvempi venäläinen ilmoittaa haluavansa muuttaa pois maasta. Myös presidentin kannatus on vankistunut. Tutkijan mukaan Venäjältä lähtevään sakkiin kuuluvat kuitenkin maan parhaiten koulutetut ja eniten tienaavat kansalaiset.

Vain 12 prosenttia venäläisistä haluaisi muuttaa pois kotimaastaan.

Asia käy ilmi tutkimuskeskus Levadan maaliskuisesta kyselystä, josta uutisoi talouslehti Financial Times (FT). Lukua voi peilata toukokuuhun 2013, jolloin lähtöaikeista kertoi samassa kyselyssä jopa 22 prosenttia venäläisistä.

Itsenäistä tutkimuskeskusta johtava Lev Gudkov arvioi kuitenkin FT:n haastattelussa, että maastalähtijät ovat paikallista eliittiä.

– Näitä maastamuuttajia tarkastellessa on huomioitava, että he ovat kaikkein koulutetuimpia ja taloudellisesti turvatuimpia. He ovat kotoisin Moskovasta, jossa Putin-vastaisuus on voimakkainta, Gudkov huomauttaa.

Levadan johtajan mukaan virallisen Venäjän lietsoma Ukrainan-vastainen retoriikka ja Krimin pakkoliitos ovat jakaneet venäläisen keskiluokan kahtia. Uusimpien mielipidetiedustelujen mukaan presidentti Vladimir Putinin kannatus on vahvistunut ja vastustus heikentynyt.

Huoli kasvoi viime vuonna

Huolet maastamuuttoaallosta kasvoivat viime vuonna, kun venäläiset viranomaiset kertoivat, että jopa 203 659 ihmistä jätti maan tammi–elokuussa 2014. Vuodentakaiseen vertailukauteen nähden määrä oli kasvanut 70 prosenttia. FT kertoo asiantuntijoiden arvioineen, että näihin lukuihin vaikuttaa osaltaan venäläisten viranomaisten noudattama tilastointitapa.

FT:n mukaan Venäjältä pois muuttavien määrä saattaakin olla oikeasti jopa kasvussa, vaikka muuttoaikeistaan kertoo aiempaa harvempi.

Bisnekset ovat vilkastuneet muun muassa konsultti Juri Moshalle, joka auttaa venäläisiä muuttamaan Yhdysvaltoihin. Moshan mukaan hänen yhtiöllään oli 60 asiakasta viime vuonna. Tänä vuonna uusia asiakkaita on tullut noin 30 kappaletta joka kuukausi.

Toisaalta moni moskovalainen ei voisi kuvitellakaan muuttavansa pois kotimaastaan.

– Luotan Putiniin ja uskon, että hänellä on visio maallemme, kommentoi italialaisten huonekalujen tuontibisnestä pyörittävä Irina Fomina.

– En halua muuttaa ulkomaille ja huomata joutuvani koko ajan puolustelemaan asioita, joihin uskon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?