Työmatkoista kertyvät kanta-asiakasedut pitää ilmoittaa verotuksessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Saitko ilmaisen hotelliyön? Muista ilmoittaa verotuksessa

Työmatkoilta kertyneet kanta-asiakasedut ovat verotettavaa tuloa. Esimerkiksi bonuksena saadut ilmaiset hotelliyöt on ilmoitettava verotuksessa.

23.4.2015 16:02

On tavallista, että työmatkalle lähtevät varaavat hotellinsa itse ja saavat myös majoittajien kanta-asiakasetuja. Monet niin kansainväliset kuin suomalaisetkin hotelliketjut antavat sitoutuneille asiakkailleen esimerkiksi ilmaisia yöpymisiä.

Jos palkansaaja käyttää näitä palkintoyöpymisiä yksityishenkilönä omiin vapaa-ajanmatkoihinsa, ne kiinnostavat verottajaakin.

– Jos työntekijä saa työmatkoista bonuksia, joita hän käyttää hotellimatkaan, ne ovat veronalaista tuloa, kertoo ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa tällaisista veroilmoituksessaan eli nämä on lisättävä esitäytettyyn veroilmoitukseen. Koska etu tulee kolmannelta osapuolelta, työnantajan ei tarvitse ilmoittaa sitä.

Jos matkustaa työssä vain satunnaisesti, arvo ei todennäköisesti ole kovin suuri, mutta paljon ja arvokkaissa hotelleissa yöpyvän etu voi olla merkittävä.

Hyöty on arvioitava itse

Mannisen mukaan jokaisen pitää itse arvioida saamansa hyödyn arvo. Verottaja yleensä luottaa verovelvollisen selvitykseen.

Laissa ei ole määritelty mitään minimirajaa eli muutamankin euron hyöty pitää ilmoittaa. Verottaja lisää sen ansiotulojen päälle.

Verohallinnossa ei tilastoida erikseen sitä, miten moni on ilmoittanut työmatkoista kertyneitä bonusöitään, joten Manninen ei tiedä, kuinka innokkaasti niistä on raportoitu. Hän ei myöskään osaa sanoa, kuinka moni on narahtanut ilmoittamatta jättämisestä.

– Se on verotarkastukseen liittyvä asia, jota en voi kommentoida, hän sanoo.

Hotelliöistä ei ole yhtään korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöstä. Se ei välttämättä tarkoita, etteikö niitä koskevia laiminlyöntejä olisi ilmaantunut. Manninen pitää todennäköisenä, että tapaukset ovat olleet niin selkeitä, että niistä ei ole tarvinnut riidellä oikeudessa.

Tasoeduista saa nauttia vapaasti

Verottaja rinnastaa hotelliketjujen kanta-asiakasedut muihin samantyyppisiin kuten lentoyhtiöiden bonuspisteohjelmiin. Niistä keskusteltiin kiivaasti muutama vuosi sitten, kun KHO vapautti työnantajat työntekijöiden valvontavastuusta. Ennakkopäätöksen jälkeen verohallinto julkaisi sivullaan bonusten verotusohjeen.

Lentoyhtiöiden tarjoamat bonukset ovat siis yhtä lailla veronalaista tuloa. Sitä on niin ikään tasokorotus yksityismatkana pidettävällä lennolla. Sen sijaan muihin etuihin verottaja ei puutu.

– Esimerkiksi rauhallisen lounge-odotustilan käyttöön ei tule veronalaista etua, Manninen kertoo.

Myös etusija jonotuslistalla, oma lähtöselvitys ja nopeutetun turvatarkastuksen käyttö tai korotettu lisämatkatavaramahdollisuus sallitaan ilman veroseuraamuksia.

Verottajaa ei kiinnosta myöskään hotellin tarjoama lounaskuponki, sillä Mannisen mukaan sen voidaan katsoa kuuluvan majoituksen hintaan.

Vaikka työnantajan ei tarvitse puuttua kanta-asiakasetuihin, moni tekee niin. Työmatkoilla saadut edut voidaan hyödyntää seuraavilla reissuilla. Kun edut menevät työnantajan hyödyksi, palkansaaja ei saa niistä yksityistä etua eikä niistä kerry verotettavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?