Tämän mystisen kuvion uskottiin suojelevan demoneilta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tämän mystisen kuvion uskottiin suojelevan demoneilta

Paisley on puolitoista tuhatta vuotta vanha pisaranmuotoinen kuva-aihe, jota käytetään yleisenä koristekuviona tekstiileissä ja vaatteissa. Se on syntynyt Intian, Pakistanin ja muinaisen Persian alueella noin vuoden 300 jaa. paikkeilla.

8.3.2015 7:06 | Päivitetty 6.3.2015 16:10

Persialaisen Sassanidi-dynastian aikana paisley oli hyvin suosittu koristekuvio kuninkaallisissa esineissä, kruunuissa, hovivaatteissa sekä koko kansan tekstiileissä. Kuvion alkuperä on hämärä, sillä sen symboliikasta on lukuisia teorioita, eikä suurta konsensusta alkuperämaan tai -ajan suhteen löydy.

Se on ollut vuosisatojen ajan suosittu kuvio Iranissa sekä Etelä- ja Keski-Aasian maissa. Tekstiileissä se kudotaan kulta- ja hopealangoista kankaille, joista valmistetaan lahjoja, hääasuja tai muita koristeita. Iranissa ja Uzbekistanissa käyttö on laajinta, ja paisley paistattelee vaatteiden ohella maalauksissa, koruissa, freskoissa, verhoissa, pöytäliinoissa, vilteissä, matoissa, puutarhoissa ja savitöissä.

Paisley kuitenkin saapui Eurooppaan Englannin kautta, globaalin Itä-Intian kauppakomppanian mukana 1600-luvun alkupuolella. Paikalliset kutomot ryhtyivät valmistamaan samoja kuvioita Ranskan Marseillessa kangaspainantana vuonna 1640. Englanti ja Hollanti seurasivat pian perässä.

Kuvio säilyi suosittuna 1700- ja 1800-lukujen aikana, jolloin sen uskottiin suojelevan demoneilta. Kauppakomppanian työmiesten mukana Eurooppaan kulkeutui myös suuressa arvossa pidettyjä paisley-shaaleja Intian Kashmirista. Nämä olivat aikanaan Euroopan naisten suuri villitys.

1800-luvun puoliväliin mennessä skotlantilaisen Paisleyn kaupungin kutojista tuli Euroopan merkittävimpiä shaalinvalmistajia, sillä heidän hienomekaanisilla koneillaan niihin saatiin viittä eri väriä, kun muut pystyivät tarjoamaan vain kahta. Tänä aikana kuvio tuli tunnetuksi paisleyn nimellä.

Vuoteen 1860 mennessä kaupungin kutojat kykenivät viiteentoista väriin, mutta tämäkin oli vain neljännes siitä, mihin Kashmirin alueen käsinkutojat pystyivät. Euroopassa paisley on ollut laajimmin esillä naisten shaaleissa ja asusteissa, miesten pukeutumisessa käyttö on rajoittunut enimmäkseen taskuliinoihin ja solmioihin.

Psykedelian ja hippivuosien myötä paisley symboloi kaipuuta Kaukoidän mystiikkaan sekä yhteiskunnan normien vastustamista. Sattumoisin John Lennon maalautti Rolls-Roycensa paisley-koristeluin vuonna 1967, ja Fender valmisti kitaroita paisley-aihein. Kuvio on kestänyt ajan hammasta, sillä siinä on jonkinlaista universaalia, mystistä tenhoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?