Tämän vuoksi toiset ovat aina myöhässä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tämän vuoksi toiset ovat aina myöhässä

Toisilla ihmisillä on taipumus aliarvioida tuon tuostakin, miten kauan jonkin asian toteuttaminen vaatii. Tällaisesta käyttäytymismallista voi olla vaikea oppia pois.

9.2.2015 16:57 | Päivitetty 9.2.2015 17:20

Tunnetko ihmisen, joka on myöhässä aina ja kaikkialta? Psykologien mukaan olennaisin syy tällaiselle käyttäytymiselle on, että ihmiset yksinkertaisesti aliarvioivat, kuinka kauan heillä menee tehtävän tekemiseen, kirjoittaa talouslehti Wall Street Journal (WSJ).

Asiantuntijoiden mukaan kyse on niin sanotusta suunnittelun harhaluulosta, eli siitä, että ihmisellä on vahva taipumus jatkuvasti aliarvioida tehtävän valmistumisaikaa. Kyseessä on yksi vaikeimmin muutettavista käyttäytymismalleista, asiantuntijat sanovat.

Ihmiset keskimäärin arvioivat tehtävän valmistumisajan 40 prosenttia alakanttiin, arvioi Wilfred Laurier Universityn pykologian professori Roger Buehler WSJ:lle.

Tutkijoiden mukaan myöhästelyä selittävät monet syyt, jotka vaihtelevat huonosta suunnittelusta vakaviin terveydellisiin ongelmiin.

Jaa tehtävä palasiin

Tutkijat ovat havainneet, että tehtävän jakaminen hyvin yksityiskohtaisiin askeliin voi auttaa arvioimaan paremmin siihen kuluvaa aikaa. Toinen keino on arvioida tarvittavaa aikaa aiempien kokemusten perusteella.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset arvioivat tehtävään tarvittavaa aikaa realistisemmin silloin, kun heitä kannustettiin kuvittelemaan mielessään tehtävä ulkopuolisen havainnoitsijan näkökulmasta, tutkimusta johtanut Buehler kertoo. Tutkimus julkaistiin Organizational Behavior and Human Decision Processes -julkaisussa vuonna 2012.

Tutkimuksissa on myös havaittu, että tietyt luonteenpiirteet voivat edistää jatkuvaa myöhästelyä. Tieteellisessä Human Performance -lehdessä vuonna 2003 julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin New Yorkin metronkuljettajia. Tutkimuksen mukaan myöhässä töistä olivat useammin henkilöt, jotka tekevät mielellään montaa asiaa samaan aikaan.

Myöhästely voi olla oire terveysongelmista

Organisaatiopsykologit ovat havainneet, että työntekijän myöhästelyä voi ennustaa sen perusteella, minkä ikäisiä lapsia henkilöllä on, kertoo Beloit Collegen psykologian professori Lawrence T. White. Mitä nuorempi lapsi on, sitä todennäköisemmin työntekijä saapuu myöhässä.

Myös alhainen työtyytyväisyys ja työpaikkaan sitoutumisen puute voivat Whiten mukaan ennustaa työntekijän myöhästelyä.

Asiantuntijoiden mukaan äärimmäisissä tapauksissa jatkuva myöhästely voi olla oire vakavammasta terveyspulmista, kuten masennuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?