Tiesitkö, miksi uusissakin lentokoneissa on tuhkakupit? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, miksi uusissakin lentokoneissa on tuhkakupit?

Julkaistu: 6.2.2015 19:01, Päivitetty 6.2.2015 19:01

Lentokoneissa pitää olla tuhkakupit, vaikka tupakointi on kielletty.

Kun lentokoneiden vessoissa näkee yhä säiliöitä tupakantuhkaa ja -tumppeja varten, tulee ensimmäiseksi mieleen, että koneen täytyy olla melko vanha. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tupakointi kiellettiin kotimaan lennoilla 1990.

Lentoyhtiö Finnair kielsi tupakoinnin vaiheittain vuodesta 1996 lähtien. Viimeiseksi kielto tuli voimaan Japanin-lennoilla 1999.

Tuhkakuppeja on kuitenkin myös uusissa lentokoneissa. Miksi ihmeessä? Business Insiderin mukaan tuhkakuppeja on oltava siltä varalta, että joku kielloista huolimatta sytyttää tupakan koneessa. Jos tupakan tumppaisi tavalliseen roskikseen, tulipalon riski on suuri.

Yhdysvaltojen lentoliikennettä valvova FAA edellyttää, että lentokoneissa on tätä varten tuhkakupit. Se kuuluu niin olennaiseen varustukseen, että rikkoutunut tuhkasäiliö on korvattava uudella kolmessa päivässä.

Business Insider huomauttaa, että esimerkiksi vuonna 1973 Rio de Janeirosta Pariisiin matkalla olleessa koneessa syttyi tupakantumpista alkunsa saanut tulipalo. Onnettomuudessa kuoli 123 matkustajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?