Verohallinto pyrkii reaaliaikaiseen verotukseen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Verottaja tahtoo lopettaa veronpalautuspäivän

Julkaistu: 3.12.2014 6:09, Päivitetty 3.12.2014 10:02

Veronpalautukset kilahtavat tänään tileille. Jos verohallinnon suunnitelmat toteutuvat, viiden vuoden päästä palautusrumbaa ei enää ole.

Verohallinto suunnittelee siirtymistä reaaliaikaiseen verotukseen. Ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta kertoo, että tällaisessa mallissa tuloja verotettaisiin mahdollisimman pian, eikä isoja palautuksia tai jäännösveroja pääsisi enää syntymään.

Luokkasen mukaan nykytilanne on hankala sekä veronmaksajan että veronsaajan kannalta. Nyt verotus valmistuu kerran vuodessa, ja viive veroilmoituksesta verojen palautukseen tai jäännösverojen maksupäivään on pitkä.

– Osa jäännösveroista jää saamatta, kun asiakkailla ei olekaan enää rahaa maksaa niitä, Luokkanen kertoo.

Veroja toki karhutaan, mutta silti verottajalta on viime vuosina jäänyt uupumaan 80–90 miljoonaa euroa vuodessa.

Luokkasen mukaan epätasainen tulovirta on hankala myös veronsaajille eli valtiolle, kunnille, seurakunnille ja Kelalle, joiden tileiltä lähtee veronpalautuspäivänä yhteensä noin 2,2 miljardia euroa.

Veroilmoitus kahdessa sekunnissa

Verohallinnon viestintäjohtajan Mikko Mattisen mukaan tavoitteena on, että sekä kansalaisten että yritysten verotukseen liittyvä työtaakka kevenisi.

Veroilmoituksen teko voisi Mattisen visiossa mielestä supistua vain kahden sekunnin hommaksi. Tuolloin verotettava saisi veroilmoituksensa tekstiviestinä, jossa kysyttäisiin, hyväksyykö asiakas sen vai ei.

Muutos olisi melkoinen takavuosiin verrattuna. Vielä vuonna 1991 suomalaiset ähersivät tammikuun lopussa veroilmoitustensa kimpussa ja puuhaan tuhraantui 5 000 henkilötyövuotta.

Nykyisin 4,8 miljoonaa henkilöasiakasta saa esitäytetyn veroilmoituksen ja 3,5 miljoonaa ei muuta sitä. Työ vaatii silti vielä tuhat henkilötyövuotta.

– Tavoitteena on kutistaa määrä mahdollisimman pieneksi.

Vielä ei ole edes sopivaa teknologiaa

Reaaliaikaisen verotuksen on visioitu voivan olla totta vuonna 2019. Mikko Mattisen mukaan konseptin teknologiaa saati prosessia ei ole vielä käytössä. Uudistus vaatii todennäköisesti myös lakimuutoksia.

Niille, joiden tulot ovat säännölliset ja verot ennakoitavissa, se tuskin aiheuttaa kovin suuria muutoksia. Matti Luokkasen mukaan yksi avoin kysymys on, miten epätasaisia tuloja verotettaisiin. Sadattuhannet suomalaiset tekevät pätkätöitä, ovat itsellisiä ammatinharjoittajia tai muuten saavat vaihtelevaa tuloa.

Miten heidän veroprosenttinsa määräytyisi?

– En osaa sanoa. Sitä ei ole ratkaistu, Mattinen vastaa.

Verotus valmistuu vastaisuudessakin vain kerran vuodessa, koska edellisen vuoden tuloja on vain yhden kerran. Mutta kuinka usein reaaliaikaiset verotiedot päivitetään?

– Useammin kuin kerran vuodessa, mutta harvemmin kuin 365 kertaa vuodessa, Mattinen kuvaa asian keskeneräisyyttä.

Tulorekisteristä tulisi verottajan tietolähde

Reaaliaikainen verotus liittyy kansalliseen tulorekisteriin. Valtiovarainministeriö aloitti sen perustamista koskevan hankkeen kuukausi sitten. Ministeriön mukaan rekisterin on määrä olla rajoitetussa tuotantokäytössä vuoden 2019 alussa ja laajemmassa käytössä seuraavan vuoden alussa.

Ensimmäisessä vaiheessa tulorekisteriin on tarkoitus kerätä ainakin palkkatiedot ja ehkä myös tiedot eläkkeistä ja muista etuuksista. Ministeriö on hahmotellut, että tiedot ilmoitettaisiin heti, kun maksu toteutuu.

Verohallinnon on määrä alkaa ylläpitää rekisteriä.

– Jos tulorekisteri toteutuu, siitä tulee todennäköisesti yksi reaaliaikaisen verotuksen lähdetiedosto, Mattinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?