Teknologiayritykset palkkaavat ihmisiä täysipäiväisesti viihdyttämään muita toimistolla - Oma raha - Ilta-Sanomat

Uusi toimistotyö: Jellyshotteja ja potkunyrkkeilyä työkavereille

Isot yhdysvaltalaiset teknologiayritykset palkkaavat ihmisiä, joiden kokopäiväinen työ on muiden viihdyttäminen toimistolla. Ammattien muutoksesta kertoo Wall Street Journal.

24.11.2014 8:56

Miltä kuulostaisi ilmainen lounas, muay thai tai jooga-tunti tai illaistujaiset, joissa opetellaan jellyshottien tekemistä? Kaikki työpaikalla ja työnantajan laskuun, tietenkin.

Lista ei ole epätavallinen tämän päivän yhdysvaltalaisissa teknologiayrityksissä. Trendikkäällä alalla kilpaillaan taitavista työntekijöistä, ja nopeasti kasvavat yritykset saattavat kuluttaa työntekijöihin huolettomasti saatuaan sijoittajilta paljon rahaa kasvuun.

Wall Street Journalin (WSJ) haastattelemat teknologiayritykset sanovat, että kun työntekijöiden määrä kasvaa sataan, on vaikea olla palkkaamatta ainakin yhtä kokoaikaista työntekijää pelkästään viihdyttämään muita.

– Jos olisit kysynyt viisi vuotta sitten, en olisi ikinä uskonut, että tällaisia asioita lukee työnkuvauksessa, mukavuusammattilaiseksi palkattu Layla Baird sanoo WSJ:lle. Hän työskentelee yhteisöpalvelu Pinterestissä.

Bairdin esimiehen mukaan mukavuusammattilaiset saavat 40 000–80 000 dollaria vuodessa.

Pinterestissä on yhdeksän ihmistä, joiden päätyö on vastata siitä, että muut viihtyvät töissä. Yhdellä viikolla he opettivat thaimaalaista potkunyrkkeilyä muay thaita, asettelivat kuivattuja mangoja ja puhtaita pyyhkeitä yhtiön uuteen toimistoon ja kirjottivat hauskan muistokirjoituksen riisille, joka oli loppunut työntekijöiden suosimasta japanilaisesta ravintolasta.

Yhtiöllä on töissä noin 450 työntekijää. Sijoittajat pumppasivat yhtiöön 200 miljoonaa dollaria viime keväänä, jolloin yhtiö arvostettiin noin 5 miljardin dollarin arvoiseksi. Se kuluttaa joka toinen viikko 1 250 dollaria työpaikalla järjestettävään happy houriin.

Kannattaako työntekijöiden avokätinen paapominen? Joidenkin mielestä ei, ainakaan siinä määrin, kun tässäkin jutussa on kuvattu.

University of Pennsylvanian professori Iwan Barankay sanoo WSJ:lle, että ne työntekijät, jotka innokkaimmin käyttävät erilaisia etuja, eivät välttämättä ole niitä, joista yrityksen kannattaisi pitää kiinni.

Lisäksi etuihin totutaan. Entä kun yrityksellä menee huonosti?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?