Kansanedustajuus on useimmille taloudellisesti kannattavaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Eduskunnasta +30 000 euroa tuloihin

Valinta kansanedustajaksi nostaa vuosiansioita keskimäärin noin 30 000 eurolla. Näin ei kuitenkaan ole ollut aina. Tuoreen tutkimuksen mukaan hyvätuloiset pääsevät eduskuntaan pienituloisia useammin.

21.11.2014 16:17 | Päivitetty 21.11.2014 16:19

Kansanedustajuus on keskimäärin taloudellisesti kannattavaa. Kolmen professorin "Returns to office in national and local politics" -tutkimuksesta ilmenee, että se nostaa vuosiansioita keskimäärin noin 30 000 eurolla.

Marko Terviö Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta, Kaisa Kotakorpi Turun yliopistosta ja Panu Poutvaara Münchenin yliopistosta ovat selvittäneet niukasti eduskuntaan valittujen ja juuri ja juuri rannalle jääneiden tulojen kehitystä vaalikauden aikana. Valittujen tuloissa näkyy selvä hyppäys.

Sekä niukat häviäjät että voittajat ovat ansainneet suunnilleen 60 000 euroa vuodessa ennen vaaleja. Vaalien jälkeen valittujen ansiot ovat pompanneet keskimäärin 90 000 euroon, mutta entiselle uralleen jääneiden ansiot ovat pysyneet ennallaan.

Edelliset tulotiedot koskevat vuosien 2003 ja 2007 vaaleja. Ennen kansanedustajien palkkauudistusta vuonna 2000 valittujen tuloissa ei näkynyt vastaavaa hyppäystä. Tuolloin valitettiin, että poliitikot ovat alipalkattuja.

– En tiedä, olivatko he alipalkattuja, mutta keskimäärin eduskuntapaikasta ei tuolloin ollut taloudellista hyötyä kuin korkeintaan verottomien kulukorvausten ansiosta, Terviö sanoo.

Vuoden 2011 vaaleissa valitut eivät ole mukana tutkimuksessa, koska siinä on tarkasteltu ansioita vaalikauden aikana keskimäärin ja vaalikausi on vielä kesken.

Hyvätuloiset pärjäävät politiikassa

Niukasti eduskuntaan päässeet ansaitsevat selvästi paremmin kuin suomalaiset keskimäärin. Sama koskee myös niitä, joilta eduskuntapaikka on jäänyt pienen äänimäärän päähän. Terviön mukaan tuloksista näkee, että kauas eduskunnasta jääneet ovat ansainneet keskimäärin noin 40 000 euroa vuodessa eli suunnilleen suomalaisten keskiansioiden verran.

– On varmaan niin, että ihmisillä on erilaisia kykyjä, jotka vaikuttavat menestykseen politiikassa ja politiikan ulkopuolella, Terviö sanoo.

Hän huomauttaa, että koulutus ja yhteiskunnallinen asema todennäköisesti auttavat menestymään vaaleissa. Esimerkiksi ylempien virkamiesten on helpompi päästä läpi kuin alempien virkamiesten.

Hyvässä asemassa olevalla voi olla verkostoja, joista hän voi hyötyä vaalikampanjassaan. Hyvätuloisen ehdokkaan on toki myös helpompaa tehdä näyttävä vaalikampanja kuin pienituloisen. Moni ehdokas käyttää kampanjaansa kymmeniätuhansia euroja.

Edustajuus voi moninkertaistaa ansiot

Tutkimus ei vastaa siihen, onko eduskuntaan pyrkiminen taloudellisesti kannattavaa yksittäiselle poliitikolle. – Sen kukin saa selville, kun katsoo, mikä on kansanedustajan alkupalkka ja vertaa sitä omiin tuloihinsa, Terviö sanoo.

Hän huomauttaa, että jollekin kansanedustajuus voi tarkoittaa tulojen laskua, mutta vaikkapa työttömälle roimaa korotusta.

Eduskunnan mukaan rivikansanedustajan palkkio on 6 355 euroa kuukaudessa.

Kansanedustajat saavat myös verottoman kulukorvauksen, jonka suuruus on kiinni edustajan kotipaikasta. Koska Terviön tutkimus perustuu verotietoihin, siinä ei ole otettu huomioon kulukorvauksia.

Poliittisesta urasta ei tule tulonmenetystä

Kerran kansanedustajaksi päässeen mahdollisuudet tulla uudelleen valituksi ovat selvästi suuremmat kuin eduskunnan ulkopuolelta tehtävää tavoittelevan. Pitkä edustajajakso nostaa tuloja. Rivikansanedustajana ansiot nousevat 12 vuoden edustajuuden jälkeen. Myös lisävastuusta kuten valiokuntapuheenjohtajuudesta tai eduskuntaryhmän puheenjohtajuudesta maksetaan erillinen korvaus.

Kansanedustajuuden jälkeenkään poliitikoiden tulot eivät putoa, vaikka he ovat olleet muusta työelämästä pois ja heidän ammattiosaamisensa on voinut jäädä päivittämättä. Terviön mukaan he palaavat aikaisemmalle tulouralleen.

– Poliittisen työn vaikutus on plus-miinus nolla.

Terviö puhuu kompensaatioefektistä. Kansanedustajatyössäkin osaaminen kasvaa ja eduskuntatyön jättävät voivat hyötyä siitä muussakin työssään.

Entä sitten kunnallispoliitikot, hyödyttääkö vastuunotto heitä taloudellisesti?

– He jatkavat yleensä päivätyössään normaalisti ja heidän ansionsa hypähtävät hieman yli tuhat euroa vuodessa eli kokouspalkkioiden verran, Terviö kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?