Kullan kysyntä romahti Kiinassa – kova lasku voi olla edessä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kullan kysyntä romahti Kiinassa – kova lasku voi olla edessä

Kullan kysyntä väheni koko maailmassa heinä-syyskuussa. Kiinassa nähtiin suoranainen romahdus. CNBC:n analyytikon mukaan kullan hinta voi laskea vielä satoja dollareita.

13.11.2014 10:29 | Päivitetty 13.11.2014 10:35

Kullan kysyntä maailmanmarkkinoilla väheni kaksi prosenttia 929 tonniin heinä-syyskuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Asia käy ilmi kullantuottajien järjestön World Gold Councilin torstaina julkaistuista luvuista.

Kiinassa kysyntä rojahti 37 prosenttia viime vuodesta. Osin syynä on viime vuoden ostopiikki, osin se, ettei kullan hintaa ole ohjannut tämän vuoden kesällä ja alkusyksyllä mikään vahva yksittäinen tekijä.

– Hiljainen ympäristö oli Kiinan pahamaineisen hintatietoisille sijoittajille vain yksi syy lisää pysyä poissa markkinoilta, World Gold Council arvioi raportissaan.

Pelastaako Venäjä rymylaskulta?

Kullan hinta nousi kaikkien aikojen huippuunsa 2011. Sen jälkeen se on halventunut 40 prosenttia. CNBC:n analyytikko Ron Insana uskoo, että alamäki jatkuu.

Insanan mukaan syynä on dollarin vahvistuminen ja osin siitä johtuva inflaation pysyminen alhaalla Yhdysvalloissa. Kulta voi laskea jopa 800 dollariin unssilta, eli vielä tuntuvasti nykyistä alemmas. 

Vaikka Insana uskoo kullan laskuun, hän myöntää, että jokin odottamaton tapahtuma, "musta joutsen", saattaa nostaa kullan hintaa. Viime aikoina esimerkiksi Venäjän ja Ukrainan sota on nostanut kullan hintaa, koska osa sijoittajista on pelännyt kriisin heijastuvan talouteen laajemminkin. Merkittävää turvasatamakysyntä ei ole ollut.

Venäjän keskuspankin on huhuttu ostavan enemmän kultaa jatkossa, mikä voisi nostaa hintaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan keskuspankki on ostanut kuitenkin lähinnä kotimaista kultaa, jota on pakotteiden vuoksi ollut vaikea myydä ulkomaille. Toki samalla on kasvatettu keskuspankin helposti käytettäviä varoja.

Intia himoitsee kultakoruja

Koruteollisuudessa kullan kysyntä väheni neljä prosenttia viime vuodesta. Kullantuottajien mukaan pitkällä aikavälillä koruteollisuuden kysyntä on kuitenkin hyvä.

Erityisesti Intiassa kultakorujen kysyntä on kasvanut ja oli kolmannella vuosineljänneksellä toiseksi suurinta koskaan. Kultaa meni koruihin 182,9 tonnia. Maailmalla korukullan kysyntä oli suurinta Intiassa, toiseksi suurinta Kiinassa ja kolmanneksi suurinta Yhdysvalloissa.

Intian ja Kiinan kulttuureissa kultaa arvostetaan statussymbolina ja myös taloudellisesti.

– Lisäksi nuoret ja varakkaat idän yhteiskunnat ovat ajaneet kultakorujen ja harkko- sekä kolikkosijoitusten kysynnän valtavaan kasvuun, World Gold Council kirjoitti raportissaan.

Koruteollisuus on suurin kullan kuluttaja ja vastaa yli puolesta kysynnästä. Sijoittajat ostivat kolmannella vuosineljänneksellä reilut 200 tonnia kultaa ja keskuspankit sekä teollisuus vajaat 100 tonnia kumpikin.

Kullan kysyntä ja hinta on ollut laskussa viime kuukausina. Tänä aamuna kullan spot-hinta liikkui 1 160 dollarin tuntumassa unssilta. Korkeimmillaan hinta on tänä vuonna ollut maaliskuun puolivälissä. Tuolloin kultaunssista sai maksaa 1 383 dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?