Työnantajat ihmeissään: miksi lisätunnit eivät kelpaa? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Työnantajat: Miksi mieluummin toimeentulotuki kuin lisätunnit?

Vaikka moni osa-aikainen haluaisi lisää työtunteja, on niille hankalaa löytää tekijöitä lyhyellä varoitusajalla. Kaupan liiton mukaan kaupan ongelma on, että osa-aikaiset eivät suostu tekemään lisätunteja.

11.11.2014 6:03 | Päivitetty 10.11.2014 18:09

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala muistuttaa, että lisätuntien ohjaaminen kaupan omille osa-aikaisille ei aina ole mutkatonta.

– Aina tulee yllätyksiä. Joku sairastuu, pakastin hajoaa, tulee logistiikkaongelmia ja joudutaankin muuttamaan suunnitelmia. Lain mukaan osa-aikaisille on tarjottava lisää tunteja. Meidän jäsenyrityksissä on jatkuva ongelma, kun työnantajat eivät saa osa-aikaisia tekemään lisätunteja, vaikka niitä tarjottaisiin, Lavikkala sanoo.

Kauppa työllistää Suomessa noin 300 000. Kaupan palkansaajista joka neljäs on osa-aikainen. Monen elämäntilanteeseen osa-aikatyö sopii, mutta PAM:in jäsenkyselyssä yli puolet kertoi tekevänsä osa-aikatyötä, koska kokoaikaista työtä ei ollut. Kaupat tasapainottelevat lain vaatimusten ja työvoiman tarpeen välissä.

Lavikkala kertoo esimerkin eräästä suuresta kaupan alan yrityksestä, joka oli tekstiviesteillä tarjonnut osa-aikaisille työntekijöilleen ”montaa kymmentä tuhatta” työvuorotuntia. Vain puoleen oli saatu työntekijä lyhyellä varoitusajalla. Silloin kauppa joutuu käyttämään viime kädessä vuokratyöntekijöitä.

– On erittäin ymmärrettävää, että on lastenhoitoa ja muita esteitä, mutta jos vaihtoehtoina on toimeentulotuki ja lisätunteja on tarjolla, niin työtuntien vastaanottamisessa on kyllä ongelmia. Jos joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, niin luonnollinen reaktio lisävuorojen tarjoamiseen olisi se, että niitä ottaisi todella mielellään vastaan, Lavikkala sanoo.  

Lavikkala muistuttaa, että kauppa kärsii siinä missä muutkin alat. Yleisen taantuman lisäksi alaa painaa kaupan siirtyminen verkkoon. Kaupan liiton ennusteen mukaan ala menettää tänä ja ensi vuonna runsaat 9 000 työllistä. Viime vuonna kaupasta hävisi 4 000 työllistä.

– Missään nimessä en halua vähätellä näiden myyjien tilannetta, Lavikkala sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?