Positiivinen asenne vie läpi harmaan kiven – väärin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Positiivinen asenne vie läpi harmaan kiven – eipä viekään

Myönteinen ajattelu vaatii rinnalleen selkeän suunnitelman, jos haluaa oikeasti saavuttaa jotain. Näin kirjoittaa New Yorkin yliopiston psykologian professori Gabriele Oettingen Harvard Business Review -lehdessä.

­

31.10.2014 20:20 | Päivitetty 31.10.2014 19:54

Positiivinen ajattelu ole niin hyödyllistä kuin on ajateltu, Gabriele Oettingen kirjoittaa Harvard Business Review'n blogissa. Oli kyse sitten laihduttamisesta tai työuraan liittyvistä tavoitteista, tutkimus osoittaa, etteivät myönteisesti ajattelevat saavuta sen parempia tuloksia kuin muutkaan.

Oettingenin mukaan se on järkeenkäypää. Varmuus hyvistä lopputuloksista ei aja ihmistä tekemään töitä tavoitteiden saavuttamiseksi.  

Myönteinen ajattelu laskee systolista verenpainetta, mikä tekee ihmisestä vähemmän energisen. Tutkimusten mukaan myönteisesti ajattelevat ottavat kyllä pieniä ja helppoja askelia kohti tavoitteita, mutta ovat jopa vähemmän halukkaita kuin muut tekemään isompia uhrauksia niiden eteen.

Toisaalta myöskään vaikeuksissa rypeminen ei ole hyödyllistä, Oettingen huomauttaa. Paras tapa on yhdistää haaveilu ja konkreettinen suunnittelu.

Ensin kannattaa määritellä realistinen tavoite ja haaveilla siitä, miten asiat ovat, kun se on saavutettu. Sitten on aika nimetä suurin este tavoitteen saavuttamisen tiellä. Lopuksi suunnitellaan, kuinka se kierretään.

Oettingenin mukaan yksinkertaiselta kuulostava tapa toimii oikeasti, koska se saa uskomaan tavoitteiden saavutettavuuteen ja kannustaa toimimaan. Ja jos tavoitteet alkavatkin tuntua epärealistisilta, haaveiluun käytetty aika vapautuu muuhun käyttöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?