Merkel hermostui: "Pienten liittojen lakoilla on isoja seurauksia" - Oma raha - Ilta-Sanomat

Merkel hermostui: "Pienten liittojen lakoilla on isoja seurauksia"

Jatkossa ainoastaan yrityksen työntekijöiden suurin ammattijärjestö voi neuvotella palkoista, jos Saksan liittokanslerin ehdotus menee läpi.

30.10.2014 18:02 | Päivitetty 30.10.2014 18:05

Saksassa on tänä vuonna lakkoiltu paljon. Niin paljon, että liittokansleri Angela Merkel on saanut tarpeekseen. Hän kertoi itse tällä viikolla hallituksen suunnitelmista muuttaa Saksan työmarkkinalakeja.

– Olemme huomanneet ilmiön, että pienten liittojen lakoilla on suuret seuraukset, joiden tuloksena monet ihmiset kärsivät, Merkel kertoi tiedotustilaisuudessa.

Liittokanslerin mukaan Saksa aikoo rajoittaa ammattiliittojen oikeutta neuvotella palkoista. Jatkossa vain kunkin työntekijäjoukon suurin ammattijärjestö saisi neuvotella palkoista. Lisäksi tuomioistuimille annetaan paremmat mahdollisuudet puuttua työkiistoihin.

Esimerkiksi Saksan junankuljettajilla on kaksi liittoa: GDL ja EVG. Ne kiistelevät keskenään, kumpi on kuljettajien tärkein edustaja.  

Muutokset todennäköisesti heikentävät pienempien ammattijärjestöjen asemaa. Ne ovat vuoden 2010 lakimuutoksen jälkeen voineet neuvotella yrityksissä omia palkkaratkaisujaan, kun aiemmin kokonaisia aloja kattaneet etujärjestöt määrittivät palkat.

Uuden lain on luonnostellut työministeri Andrea Nahles, joka on sosiaalidemokraatti ja suuren ammattiliitto IG Metallin jäsen.

Saksassa viime aikoina muun muassa lentoyhtiö Lufthansa on kärsinyt merkittävästi lentäjien lakosta.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?