Ekonomisti: EKP voi tehdä rikkaista vielä rikkaampia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: EKP voi tehdä rikkaista vielä rikkaampia

Kuvituskuva
Julkaistu: 28.10.2014 16:21, Päivitetty 28.10.2014 16:14

Euroopan keskuspankki voi arvopaperiostoillaan leventää tuloeroja, Kansainvälisen järjestelypankin entinen johtaja sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Euroopan keskuspankin (EKP) epätavalliset rahapoliittiset toimet voivat hyödyttää varakkaita ihmisiä enemmän kuin pienituloisia. Varakkailla on enemmän sijoitusvarallisuutta, jonka arvoa toimet todennäköisesti tukevat.

Tätä mieltä on Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n rahapoliittisen osaston entinen johtaja, ekonomisti William White.

– Mitä enemmän käytetään näitä epätavallisia, jopa ennen kuulumattomia rahapoliittisia työkaluja, sitä suurempi on odottamattomien seurauksien mahdollisuus. Yksi näistä on [taloudellisen] epätasa-arvon lisääntyminen, White sanoi uutistoimisto Bloombergille.

White ei ole yksin varoituksineen. Aiemmin myös talousnobelisti Joseph Stiglitz ja EKP:n neuvoston jäsen Yves Mersch ovat sanoneet samaa.

– Euroopan tapauksessa politiikkavalikoimalla on jatkossakin ikäviä poliittisia seurauksia: ääriliikkeisiin siirtymistä, separatistisia liikkeitä, Stiglitz on sanonut.

Suurpankki Wells Fargon pääekonomisti John Silvia sanoo, että Euroopassa voi käydä samoin kuin Yhdysvalloissa. Siellä keskuspankin voimakas rahapoliittinen elvytys eli arvopaperiostot kasvattivat tuloeroja.

– Asuntojen hinnat nousevat ja arvopaperien arvostukset nousevat, joten ihmiset, joilla niitä on enemmän, hyötyvät enemmän, Silva sanoi.

Hän viittasi hyötyjillä kansakuntien parempituloiseen puoliskoon.

Osa asiantuntijoista on muistuttanut, että määrällinen elvytys ja muut epätavalliset toimet voivat sivuvaikutuksistaan huolimatta olla hyödyksi.

– Epätavallinen rahapolitiikka todennäköisesti auttoi estämään paljon pahemman taloudellisen lopputuloksen, joka olisi pahentanut työttömyyttä ja köyhyyttä, ekonomistit Jon Frost ja Ayako Saiki kirjoittivat keväällä Hollannin keskuspankin julkaisemassa tutkimuksessa.

Tuoreimmat osastosta