Professori esittää palkka-alea kuntiin ja valtiolle - Oma raha - Ilta-Sanomat

Professori esittää palkka-alea kuntiin ja valtiolle

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professorin mukaan julkiset menot ovat kansantalouden suorituskykyyn nähden kestämättömät. Hän ei näe Suomen taloudessa "mitään valoa". Siksi palkkoja tulisi laskea – myös hänen omaansa.

7.10.2014 16:05 | Päivitetty 7.10.2014 16:08

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen esittää kuntien ja valtion työntekijöille palkkaleikkauksia. 

– Palkkamenot ovat julkisen sektorin merkittävin menoerä, Kanniainen perustelee ja huomauttaa, että Suomessa julkisen sektorin menojen suhde bruttokansantuotteeseen on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Saksassa.

Kanniainen kirjoitti julkisen sektorin palkkaleikkauksesta aamun Helsingin Sanomien mielipideosastolla. Kanniainen on valmis leikkaamaan myös omasta palkastaan. Hän ei kuitenkaan halua esittää lukuja, kuinka paljon palkkoja pitäisi hänen mielestään leikata.

– En seuraa palkkakuitteja. Tämä on periaatteellinen kanta, ja olen itse valmis olemaan eturintamassa, Kanniainen sanoo ja lisää, että hän ehdotti julkisen sektorin palkkojen, myös oman palkkansa, leikkausta edellisen laman aikana.

Ehdotuksessa palkkojen leikkaus ei kuitenkaan koskisi kaikkia ammattiryhmiä. Kanniainen olisi valmis jättämään esimerkiksi hoitajat pois, koska terveydenhoitoalalla on käytännössä vain yksi sairaanhoitopalveluiden ostaja, jonka takia hoitajat ovat alipalkattuja. 

Kanniaisen mukaan julkisen sektorin palkkojen leikkaus auttaisi muuta kansantaloutta, kun julkinen sektori ottaisi vähemmän velkaa tai keräisi vähemmän verotuloja.

– Suomessa ylisuuri julkinen talous rasittaa kansantalouden suorituskykyä.

Kanniaisen mukaan Suomen kansantalouden tulevaisuudennäkymät ovat sangen synkät. Hänen mukaansa Suomen verotus on aivan liian korkea, eikä työmarkkinoita ole uudistettu riittävästi.

– Minä en näe mitään valoa Suomen taloudessa. Tässä on monta asiaa, jotka ruokkivat näköalattomuutta. Julkisella sektorilla huolenaiheena on julkisen velan kasvu, ja meille on tulossa suuria haasteita muun muassa väestön ikääntymisestä johtuen. Eläkeratkaisulla ei hoidettu kestävyysvajetta kuin pieneltä osalta, eikä julkisen sektorin säästöjä ole saatu eikä tuottavuutta onnistuttu nostamaan, Kanniainen sanoo.

– On huolestuttavaa, että julkiset menot ovat kansantalouden suorituskykyyn nähden kestämättömällä tasolla, hän jatkaa,

Kanniainen vastasi mielipidepalstalla kollegansa, taloushistorian professorin Sakari Heikkisen kirjoitukseen, jossa Heikkinen muistutti Suomen julkisen velan olevan yhä sangen maltillisella tasolla muihin EU-maihin verrattuna.

Jutun kirjoittaja ja haastateltava eivät ole sukua keskenään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?