Tutkimus: Muovipullon säilytys kuumassa voi olla haitaksi - Oma raha - Ilta-Sanomat

Juomapullo voi vapauttaa kuumassa haitallisia kemikaaleja

Floridan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pitkään kuumissa oloissa säilytetyt muovipullot saattavat vapauttaa kemikaaleja, joiden epäillään olevan haitallisia terveydelle. Lisätutkimusta kuitenkin kaivataan.

1.10.2014 20:59 | Päivitetty 1.10.2014 20:52

Muovipulloihin säilötyn veden jättäminen pitkiksi ajoiksi kuumaan lämpötilaan lisää haitallisiksi arvioitujen kemikaalien vapautumista, selviää Floridan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Kovin suureen huoleen tutkimus ei antanut aihetta, mutta lisätutkimusta kaivataan.

Muovipullot tehdään PET-muovista (polyeteenitereflaatti), joka kuumennettaessa vapauttaa antimonia ja BPA:na tunnettua bisfenoli-A:ta. Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimuslaitos pitää antimonia karsinogeenina, eli syövälle altistavana aineena. Jotkut tutkimusyksiköt puolestaan arvioivat BPA:lla voivan olla negatiivisia vaikutuksia lasten terveyteen. 

Yhdysvaltain lääke- ja elintarviketurvallisuusviraston mukaan BPA ei pieninä määrinä ole suuri huolenaihe, mutta sen terveysvaikutuksia tutkitaan yhä.

Floridan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa 16 eri merkin vesipulloja pidettiin neljä viikkoa 70 Celsius-asteessa, mitä pidettiin pahimpana mahdollisena skenaariona ihmiskäytössä. Merkeistä vain yksi ylitti viranomaisrajat antimonille ja BPA:lle. Tutkimuksen mukaan kuumassa säilytys ei siis välttämättä tuota suurta vaaraa, mutta muiden merkkien pitoisuuksia on vielä selvitettävä.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?