Mystinen pörssitreidaaja - näin tienasin miljoonia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Legendaarinen päivätreidaaja: Näin tienasin miljoonia

Pörssissä päiväkauppaa tekevä CIS-nimimerkillä esiintyvä mies nauttii kulttisuosiota Japanissa. Hän paljasti uutistoimistolle, millä sijoitusstrategialla tienasi miljoonia. Vinkki on naurettavan yksinkertainen.

30.9.2014 21:24 | Päivitetty 1.10.2014 18:04

Japanissa salaperäinen päivätreidaaja, peitenimellä CIS esiintyvä mies on tehnyt päiväkaupoilla 16 miljardin jenin eli noin 115 miljoonan euron jättiomaisuuden.

Kymmenen vuotta menestyksekästä kauppaa tehnyt mies on japanilaisten pörssikauppiaiden keskuudessa kulttihahmo, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.

Vuonna 2013 CIS osti ja myi Tokion pörssin osakkeita 1,7 tuhannen miljardin jenin, eli noin 12 miljardin euron edestä. Vain kourallinen ihmisiä tuntee mystisen miehen henkilöllisyyden, eikä hänen työskentelyään ole todistanut vielä kukaan. Bloombergin haastatteluun CIS saapui harmaassa hupparissa, farkuissa ja tukka sekaisin. Tuskin kukaan olisi uskonut, että hän on monimiljonääri.

CIS tarkoittaa japaniksi "kuolemaa". Nimi on jäänne ajoilta, jolloin hän pelasi paljon tietokonepelejä ja voitti pelikisoissa palkintojakin. Pelatessa hän sanoi oppineensa hallitsemaan hermonsa paineen alla ja tekemään nopeita päätöksiä.

Töitä CIS tekee stereotyyppisessä nörttiluolassa: makuuhuoneessa on neljä ruutua ja vinot pinot sarjakuvia. Hänen elämänsä ei kuitenkaan ole vierinyt samanlaisena vuodesta toiseen, vaan miehellä on muun muassa kolme lasta.

Yksinkertainen tapa uida vastavirtaan

Bloomberg kertoo, kuinka helmikuussa CIS heilutti Tokion osakekursseja. Kohteena oli tuolloin telejätti SoftBank. CIS oli seurannut SoftBankin kurssin tippumista yhä alemmas ja osti sitten osakkeita lähes 17 miljoonalla eurolla.

90 minuuttia myöhemmin CIS myi osakkeet ja tienasi 141 miljoona jeniä. Viime vuonna puhdasta voittoa mies sanoo tienanneensa kuusi miljardia jeniä, noin 43 miljoonaa euroa.

CIS:llä on naurettavan yksinkertainen sijoitusfilosofia: Osta osakkeita, joita ostetaan, ja myy niitä, joita myydään.

Santa Claran yliopiston käyttäytymistieteen professori Hersh Shefrin selittää, että taktiikka on syvällisempi kuin miltä kuulostaa.

Osakemarkkinoilla sijoittajien lähtökohtana on yleensä ostaa laskevia osakkeita ja myydä nousevia.

– Jos pystyy irrottautumaan tästä ajatuksesta ja pelaamaan vastoin pääjoukkoa, joka toimii vaistonvaraisesti, on mahdollisuus tienata rahaa, Shefrin sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?