Uusi pohja: Insinööreille tarjottu työtä ilman palkkaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Uusi pohja: Insinööreille tarjottu työtä ilman palkkaa

Kuvituskuva
Julkaistu: 23.9.2014 18:46, Päivitetty 23.9.2014 18:48

Tekniikan akateemisten TEKin mukaan yhdistyksen lakimiesten puhelimet ovat soineet, kun sen jäsenet ovat saaneet tarjouksia oleellisesti alan yleistä palkkatasoa matalammista palkoista. Aina palkkaa ei ole tarjottu lainkaan.

TEKin mukaan insinööreille tarjotut palkat ovat olleet usein alle puolet alan yleisestä palkkatasosta, ja aina palkkaa ei ole ollut tarjolla lainkaan.

– Jos matalapalkkainen työ ei ole sisällöltäänkään koulutusta vastaavaa, asiantuntija voi olla vaarassa suistua uralta. Alipalkkaus tuntuu myös epäoikeudenmukaiselta ja työmotivaatio kärsii. Huono palkka muodostaa jatkossa pohjan palkansaajan työttömyyskorvauksen ja eläkkeen kertymiselle, TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi sanoo tiedotteessa.

Kaupin mukaan alasta riippuen palkkoja polkeva työnantaja voi rikkoa työehtosopimuksen määräyksiä. Riskinä on, että palkkoja polkevan yrityksen työnantajakuva huonontuu.

Pienet palkat voivat kasvattaa vaihtuvuutta ja huonontaa työilmapiiriä. Kaupin mukaan tämä aiheuttaa tehottomuutta ja voi käydä yritykselle kalliiksi.

– Joka tapauksessa huomattavasti alan palkkatason alle rekrytoiva työnantaja rikkoo työsuojelulakia. Laki edellyttää, että työstä maksetaan tavanomaista ja kohtuullista palkkaa, Kauppi sanoo.

Tekniikka&Talous kertoi syyskuun alussa, että Oulusssa on tarjottu tänä syksynä töitä kymmenille työttömiksi jääneille, kokeneille insinööreille 2 000 euron kuukausipalkalla.

Insinöörien työtilanne on ollut Oulussa vaikea. Esimerkiksi Microsoft lopettaa Oulun tutkimus- ja tuotekehitysyksikön, ja Broadcom vähentää yli 400.

Tuoreimmat osastosta