Kuntatyönantajat: Kunnissa tarve palkata työvoimaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Heistä on kova pula, vaikka kunnat leikkaavat

Kunnat kaipaavat uusia työntekijöitä eläkkeelle jäävien tilalle. Kaiken kaikkiaan työntekijöiden määrä vähenee.

10.9.2014 14:07 | Päivitetty 10.9.2014 14:21

Kuntatyönantajien (KT) tänään julkistama osaamis- ja työvoimatarvetiedustelu kertoo, että kunnat ja kuntayhtymät tarvitsevat jopa 13 000 uutta työntekijää kuluvan vuoden aikana. Tarve selittyy pitkälti eläköitymisellä, KT kertoo tiedotteessaan.

Erityisesti sosiaali- ja terveysalalla kaivataan uusia työntekijöitä. Terveysalalle kunnat aikovat palkata tänä vuonna 5 640 henkilöä, kasvatus- ja opetusalalle 3 170 ja sosiaalialalle 2 080 henkilöä.

Kunta-alan työntekijämäärän arvioidaan kuitenkin vähenevän 18 000 palkansaajalla vuosina 2013–2020. Varsinkin määräaikaisia työsuhteita aiotaan vähentää, mutta leikkuri kohdistuu myös vakituisiin tehtäviin.

Kyselyyn vastanneista kunnista yli viidennes käyttää vuokratyövoimaa, mutta vastaajat arvioivat vuokratyövoiman vähenevän.Ostopalveluiden käytön sen sijaan arvioidaan lisääntyvän.Vastaajista 67 prosenttia oli kokenut vaikeuksia löytää työntekijöitä johonkin tiettyyn tehtävään.

Suurin pulma oli hakijoiden puute. Tehtäväkohtaisesti hankalinta oli täyttää sosiaalityöntekijän, erikoislääkärin, terveyskeskuslääkärin, hammaslääkärin, psykologin, sairaanhoitajan ja erityisluokanopettajan tai erityisopettajan paikkoja.

KT:n projektipäällikkö Sirpa Sivonen kummastelee tiedotteessa, että rekrytointivaikeudet kohdistuvat vuodesta toiseen samoihin tehtäviin.

Kuntien ja kuntayhtymien henkilöstöhallinnolle suunnattu kysely tehtiin helmi–maaliskuussa ja siihen vastasi 129 kuntaa ja 61 kuntayhtymää, joiden palveluksessa on 60 prosenttia koko kunta-alan henkilöstöstä. Suomen 320 kunnassa ja 130 kuntayhtymässä työskentelee yhteensä 432 000 henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?