Suomalaiset liikaa paikallaan – riski kuolla kasvaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Istutko liikaa? "Pienetkin tauot hyväksi terveydelle"

Suomalaiset viettävät päivittäin keskimäärin yhdeksän tuntia istuen, seisten tai maaten. UKK-instituutin mukaan runsas paikallaanolo ja erityisesti television katselu lisäävät kuolemanriskiä.

7.8.2014 20:49 | Päivitetty 7.8.2014 20:49

Suomalaiset aikuiset viettävät liian suuren osan valveillaoloajastaan liikkumattomana, kertoo UKK-instituutti tiedotteessaan.

Tiedot pohjaavat laajan suomalaistutkimukseen, jonka mukaan aikuinen henkilö istuu, makaa tai seisoo paikallaan keskimäärin yhdeksän tuntia päivässä.Miehet olivat paikallaan keskimäärin 44 minuuttia kauemmin kuin naiset.

Liikuntasuositusten edellyttämää fyysistä rasitusta kertyy liian vähän.

– Työikäisistä puolet ja eläkeikäisistä reilu neljännes liikkuu kestävyyskunnon kannalta riittävästi, tiedotteessa todetaan.

Paikallaanolosta seuraa terveyshaittoja, jotka lisäävät kuolemanriskiä. Runsasta televisionkatselua kannattaa UKK-intistuutin mukaan erityisesti välttää.

– Useiden tutkimusten mukaan runsas päivittäinen istuminen, erityisesti television katselu, ja muu liikkumattomana vietetty valveillaolon aika aiheuttavat terveyshaittoja.

Vähintään seitsemän tuntia päivässä televisiota katsovilla henkilöillä on tutkimusten mukaan 61 prosenttia suurempi kuolleisuusriski kuin alle tunnin päivässä televisiota katsovilla.

Reipas liikunta ja rasittavan aktiivisuuden lisäämiseen eivät yksin riitä kumoamaan runsaan liikkumattomuuden terveyshaittoja, jos paikallaanolo on liian yhtäjaksoista. Olisi tärkeää lisätä myös kevyttä ja lyhytkestoista liikuntaa.

– Jo pienetkin tauot istumisessa ovat hyväksi terveydelle, instituutti muistuttaa.

Arjen istumisen vähentäminen on yksi sosiaali- ja terveysministeriön painopisteistä vuoteen 2020 ulottuvassa terveyttä edistävän liikunnan strategiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?