Ikkunattoman toimiston puurtaja nukkuu huonommin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ikkunattoman toimiston puurtaja nukkuu huonommin

Lasikuutiomaisten konttorirakennusten yleistyminen voi tuoda myös terveyshyötyjä, olettaen ettei ikkunoita peitetä. Monitieteisen tutkimuksen mukaan työpäivän aikana päivänvalon äärellä olevat nukkuivat huomattavasti pidempään ja paremmin kuin keinovalossa istuvat.

6.8.2014 15:40 | Päivitetty 6.8.2014 15:41

Ikkunan ääressä vietetty työpäivä pidentää ja syventää yöunta, selviää arkkitehtien ja neurologien yhteistutkimuksen tuloksista. Yhdysvaltalaisten ja taiwanilaisten pienehkössä tapaustutkimuksessa selvitettiin päivänvalon vaikutusta työntekijöiden kokemaan hyvinvointiin ja unenlaatuun.

Tutkimuksesta kirjoittavan Fast Company -lehden mukaan päivänvalossa työskentelevät nukkuivat keskimäärin 46 minuuttia pidempään kuin koko päivän keinovalossa istuvat. Lisäksi päivisin luonnonvaloa saavat kokivat voivansa verrokkiryhmää paremmin. He myös nukkuivat paremmin.

Tutkimus koostui kahdesta osasta, joista ensimmäisessä oli yhteensä 49 osallistujaa. Heistä 27 työskenteli ikkunattomissa tiloissa ja loput 22 paikoilla, joilla oli olennaisesti enemmän päivänvaloa. Näiltä henkilöiltä selvitettiin heidän kokemaansa hyvinvointia ja unenlaatua, ja päivänvaloa saavilla mittareiden tulokset olivat parempia.

Lopuksi tutkijat selvittivät vielä 21 osallistujan osalta selvitettiin teknisesti altistumista päivänvalolle, toiminnallisuutta ja unen ja valveen vaihtelua. Lyhyemmän yöunen lisäksi ikkunattomissa tiloissa työskentelevät liikkuivat työpäivänsä aikana vähemmän. 

Mielenkiintoisesti töissä päivän valolle altistuvat nukkuivat myös vapaapäiviensä vastaisina öinä sikeämmin kuin keinovalossa työskentelevät. Keskimäärin luonnonvalossa työskentelevät nukkuivat tällöin 8,5 tuntia kun pimeämmissä olosuhteissa työskentelevillä unet jäivät 6,5 tuntiin. Lisäksi ikkunan ääressä olijat viettivät vapaa-aikanaankin enemmän aikaan päivän valossa. 

Tutkimusta johtanut Mohamed Boubekri Illinoisin yliopistosta arvioi Fast Companylle syyksi sen, että päivänvalossa työskennelleillä on enemmän energiaa mennä ulos. Selitys päivänvalossa enemmän aikaa viettävien hyvinvoinnille ja paremmalle unenlaadulle saattaa johtua siitä, että keinovalossa oleilu sotkee ihmisen luonnollista vuorokausirytmiä. 

Valoisampien toimistorakennusten suunnittelulla on kuitenkin myös muita vaikutuksia.

– Aikana, jolloin yritämme rajoittaa fossiilisten polttoaineiden kulutsta, meidän tulisi todella ajatella asioita uudelleen. Eikä vain käyttää sähköä elämämme valaisemiseen, Boubekri sanoo lehdelle.

Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa yhdysvaltalaisessa Journal of Clinical Sleep Medicine -lehdessä. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?