Haaveena lokoisat päivät – siksi säästöön jopa 70 prosenttia tuloista - Oma raha - Ilta-Sanomat

Haaveena lokoisat päivät – siksi säästöön jopa 70 prosenttia tuloista

Ollapa vapaa ja oman elämänsä oloneuvos, siten että rahaa vain riittäisi. Niinhän sitä moni ajattelee. Kaksi bloggaria, Pohatta ja Saituri, eivät ole jättäneet ajatusta vain haaveen tasolle. Nyt he kertovat vinkkinsä Taloussanomien lukijoille.

2.8.2014 5:01 | Päivitetty 1.8.2014 17:01

Ajatukseen onnellisesta elämästä kuuluu usein unelma taloudellisesta vapaudesta tehdä mitä huvittaa.

Neuvoista ei nykypäivänä ole pulaa. Self help -oppaat kertovat, kuinka ottaa oma talous haltuun, rikastua ja eläköityä aikaisin. Jotkut taloudellista vapautta kohden ponnistelevista kertovat tarinaansa blogeissaan. 

Yksi heistä on "Pohatta", 27-vuotias mies, jonka tavoitteena on vapautua vakituisen palkkatyön ikeestä 35-vuotiaana. Tänään lauantaina tavoitteeseen on aikaa 3 072 päivää. Hänen bloginsa on nimeltään P.Ohatta – Kolmevitosena eläkkeelle.

Mutta miksi?

– Haluan olla onnellisempi. Haluan olla vapaa tekemään asioita omasta halustani, niin että pakko jää pois, Pohatta kertoo Taloussanomille nimimerkin suojissa.

”Aika helpolla saa70 prosenttia säästöön”

Tavoitetta varten Pohatta säästää – ja sijoittaa säästöjään. Toukokuussa hän julkaisi osavuosikatsauksensa tammi-huhtikuulta. Varallisuutta kertyi osakesijoituksista, rahastoista, asunnoista ja pankkitalletuksista. Suurimmat menot taas syntyivät asuntolainoista ja veromätkyistä.

Pohatan tulot olivat tammi-huhtikuussa keskimäärin 2 512 euroa kuukaudessa. Säästöön hän sai niistä 69 prosenttia. Hänen tavoitteensa on päästä tilanteeseen, jossa voi elää sijoitusten tuotoilla.

Pohatan mukaan hänen kuluttamisensa on aina ollut pientä. Opiskeluaikojen budjettikuri jäi käyttöön, vaikka Pohatta onkin vakituisessa työssä. Liikaa tai liian vähän ei kannata pihistellä, vaan niin, että oma elämä on onnellista.

– Suurin oivallus on ollut, että koko juttu on mahdollinen. Ennen säästin tuloista noin 10 prosenttia, mutta aika helpolla saa säästettyä 70 prosenttia, hän kertoo.

Säästämisen helpottamiseksi hänen tuloistaan siirtyy joka kuukausi automaattisesti osuuksia eri tileille. Pohatalla on omat tilit asuntolainalle, sijoituksille, talousmenoille, kuluille, säästöille ja ”funnymoneylle”.

Raha ei itseisarvo

Hyvää elämää tavoittelee niin ikään Saituri-blogia kirjoittava Antti Rinta-Loppi. Hän on kirjoittanut rahankäytöstä myös tänä keväänä Pasi Havian ja Ville Lappalaisen kanssa julkaisemassaan kirjassa Erilainen ote omaan talouteen – Vapaus, onni ja hyvä elämä.

Rinta-Lopille hyvä elämä tarkoittaa oman tarkoituksen täyttämistä, riittävän elintason saavuttamista ja rakastavaa lähipiiriä.

– Hyvään elämään kuuluu, että voi taaksepäin katsellen rehellisesti sanoa omalla toiminnallaan saaneen toisille hyvää aikaan, Rinta-Loppi kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Myös riittävä taloudellinen vapaus on olennainen osa hyvää elämää: silloin ihminen ei ole rahan vanki, vaan voi vapaasti päättää omasta elämästään. Raha ei kuitenkaan ole itseisarvo.

– Raha on puhdas työkalu elämän ongelmia ratkoessa, hän kirjoittaa.

Helpompi säästää,kun perhe on mukana

Suomalaiset eivät mielellään puhu rahasta, ainakaan omastaan. Pohatta myöntää blogissaan, että omasta varallisuudesta puhuminen tuntuu jollain tapaa kiusalliselta ja vaikealta.

Lähipiiri tietää Pohatan säästötavoitteesta. Osa läheisistä kannustaa, osa sanoo, ettei tavoite ole mahdollinen. Avopuoliso kuuluu kannustajiin.

– Avopuoliso oli heti samassa veneessä. Mikä on itse asiassa todella hyvä, koska muuten kulutus voisi helpommin karata käsistä, Pohatta kertoo.

Uskotkonormeja?

Saituri-blogin Rinta-Loppia kiinnostavat ihmisten reaktioita enemmän vallitsevat kulttuuriset normit ylipäänsä. Normit voivat sitoa elämää ja toimintaa, jos niitä ei osaa kyseenalaistaa.

– Ne ovat niitä suomalaisen elämäntavan itsestäänselvyyksiä, joiden kaikki tietävät olevan ”luonnollisia”, hän avaa.

Blogissaan Rinta-Loppi nostaa tästä esimerkiksi aikuisten yhteisöasumisen. Hänen mukaansa yhteiskunta näkee kimppakämpässä asuvan aikuisen usein olevan sosiaalisessa hierarkiassa alempana kuin yksinasuvan sinkun, vaikka kimppa-asuminen voi olla taloudellisesti ja sosiaalisesti järkevää ja antoisaa.

Toisaalta se, mitä pidetään normaalina Suomessa, voi olla täysin absurdia jossakin muualla. 

– Tärkein oivallukseni on vuosien vieriessä ollut, että mikään ulkoinen asia maailmassa ei sinänsä ole hyvää tai pahaa, vaan ihmisen oma suhtautuminen kuhunkin asiaan asettaa sille arvon, Rinta-Loppi kirjoittaa.

Millaisia vinkkejä blogisteilta saa?

Sekä Pohatta että Saituri ovat nojanneet ajatustensa kehittämisessä ja oman tavan löytämisessä muiden kirjoituksiin ja oppeihin. Millaisia vinkkejä he antavat itse eteenpäin?

Pohatan vinkit vaurastumiseen:

1. Sijoita ja säästä aina ensimmäiseksi, kun palkka tulee tilille.

2. Siirrä kulutustileille vain tarvittava määrä rahaa.

3. Automatisoi säästäminen: kun raha siirtyy automaattisesti tietylle tilille, niin asiaa ei tarvitse miettiä.

4. Seuraa kulutustasi ja sijoituksiasi.

5. Optimoi ja etsi kehityskohteet, ja palaa kohtaan neljä.

Saiturin opetukset:

1. Varaudu etukäteen, kerää tietoa, opettele taitoja ja tue toisia, jolloin elämä on helpompaa ja rikkaampaa kuin kädestä suuhun ja velaksi elämällä.

2. Ymmärrä, että hyvinvointiisi vaikuttaa eniten oma suhtautumisesi omaan elämääsi.

3. Erota todellinen arvomaailma ulkoa sanelluista normeista.

4. Halut ja tarpeet ovat serkuksia, mutta eivät samoja asioita. Teemme elämästä turhan kallista kuvittelemalla, että jokin haluamamme on samalla jotakin, mitä tarvitsemme ollaksemme onnellisia. 

5. Velka on orjuuden lievempi ilmentymä. Mieti tarkkaan, haluatko luovuttaa vapautesi muiden armoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?