Sack-leikatun takin ei tarvitse olla muodoton säkki - Oma raha - Ilta-Sanomat

Säkki yllä toimistolle?

Sack-leikkauksella tehty takki voi kehnoimmillaan näyttää... no, muodottomalta säkiltä. Hyvin sovitettuna tämä aikansa standardipukumalli olisi siisti, väljä ja mukava.

27.7.2014 7:01 | Päivitetty 24.7.2014 15:00

Sack-leikkaus (engl. sack cut) on takeissa käytetty leikkaustyyli, joka erottuu tavanomaisesta. Miltei kaikissa nykytakeissa on kaksi rinnasta taskun yläpuolelle ulottuvaa muotolaskosta, jotka kaventavat vaatetta ja tuovat siihen muotoa. Miehen harteita kapeampi vyötärö saadaan erottumaan niiden avulla paremmin.

Sack-takeissa muotolaskoksia ei ole lainkaan, ja niiden selkäpuoli myös ommellaan kahdesta suuresta kappaleesta. Tämä tyyli syntyi Ranskassa 1800-luvun puolivälissä, jolloin kaikkien miesten juhla- ja edustustakkien selkä leikattiin neljästä kaartuvasta palasesta.

Ranskalaisen sacque-takin siisti etuosa sekä vielä siistimpi selkä olivat jotakin uutta ja erottuvaa, myös helpompi ja nopeampi valmistaa. Sack-nimi on peräisin joko takin säkkimäisestä suorasta laskeutumisesta tai ranskankielisestä alkuperäisnimestä.

Säkkitakin valmistajan täytyy kaavoittaa ja leikata kangas paljon tarkemmin kuin tavanomaisesti, jotta vaate seuraa kehon muotoa - tai sitten unohtaa koko asia.

Teolliseen tuotantoonsopinut leikkaus

Sack-leikkaus nimittäin on yksi vanhimpia puvun muotoja, joka 1800-luvun lopulla mahdollisti teollisen vaatevalmistuksen ja koko kansan pukemisen. Leikkaus on väljä ja sopii sekä langanlaihan että turpean miehen ylle, muttei muutoksitta pue oikein ketään.

Aikakaudella, jolloin puku oli myös miltei jokaisen miehen arkiasu, tummansininen serssikangaspuku säkkileikkauksella oli jokamiehen pukine ympäri USA:n mantereen. Sisätyöläiset ja myyjät käyttivät omaansa työasuna, käsityöläiset kirkkovaatteena, hienosto vapaa-ajan asuna.

Sack-takeista ei voi kertoa kertomatta samalla Brooks Brothersin Number One Sack -puvusta. Vuonna 1901 syntynyt malli on kaikkien aikojen suosituin säkkileikkaus, joka hallitsi amerikkalaista miesten pukeutumista kuuden vuosikymmenen ajan.

Se ei ollut ensimmäinen laatuaan, mutta Brooks Brothersin sadat myymälät ja verraton hinta-laatusuhde teki eron. Tämä kolminappinen, keskimmäisellä napilla suljettava, yksirivinen, suorana laskeutuva ja luonnollisella hartialinjalla luotu asu oli yhtä amerikkalainen kuin farkut ja T-paita. Väljä, säkkimäinen leikkaus peitti vartalon muodot ja piti huomion miesten kehojen sijaan näiden osaamisessa ja mielipiteissä.

Se myös mahtui kaikenlaisten vartaloiden ylle, joten Brooks Brothersin ei tarvinnut luoda kymmeniä eri leikkauksia mallistoonsa. Säkkitakki oli myös olennainen osa Ivy League -tyyliä, Amerikan eliittiyliopistojen sekä vallankäyttäjien asuja vuosikymmenien ajan.

Väistyvää perinnettä?

Tänä päivänä sack-takki on harvinaisuus, jota valmistaa enää muutama amerikkalainen tehdas. Edes yliopistoväki ja poliitikot eivät enää suosi tätä väljää, enimmäkseen muodotonta takkimallia.

Säkkileikkauksen valmistaminen olisi nykyäänkin helpompaa ja nopeampaa kuin kehonmyötäisten takkien, joten tehtailla olisi kyllä motiivi sen palauttamiseen. Säkkitakki olisi myös väljänä mukava yllä.

Muoti on kaiketi sivuuttanut menneiden aikojen ilmeen. Leikkaus elää enää harvojen Ivy League -tyylin harrastajien harteilla sekä varttuneiden miesten käytössä - jotkut heistä pukeutuivat näin jo 1960-luvulla.

Tämä on menetys, sillä laskostamaton takin miehusta on hyvin siistin näköinen. Tällaisen takin voi myös kavennuttaa, jolloin sen saa tyköistuvaksi niin kuin aikamme ilme suosii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?